Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svensk-norskt författargräl om fascism

Den norske författaren Karl Ove Knausgård går till angrepp mot en, som han tycker, svensk bild av Norge präglad av en nationalism, som gör Norge mottagligt för fascistiska idéer.

Den svenske författaren Henrik Arnstad och hans bok "Älskade fascism" står i skottgluggen för Knausgårds kritik, i den norska tidningen Klassekampen.

- Jag vill inte ge mig in i någon svensk-norsk debatt, säger Henrik Arnstad, som regelbundet skriver i Göteborgs-Posten.

- Det blir bara en intellektuell lekstuga, den leder ingenstans, säger Arnstad.

Enligt Knausgård är det otroligt att Arnstad och andra författare kan vara så historielösa att de anser att norska Fremskrittspartiet är fascistiskt.

- Partiet har inget med fascism att göra, hävdar Karl Ove Knausgård i Klassekampen.

Henrik Arnstad ser sig inte alls träffad av kritiken.

- Till att börja med vore det bra om Karl Ove Knausgård läst min bok. Det har han inte.

Forskare och politiker i Europa är överens om att det finns en växande nyfascism, enligt Arnstad.

- Men alla slår samtidigt ifrån sig och säger, men inte i mitt land, säger han.

Han tar bland annat exemplet Sverigedemokraterna.

- Intill för ett par år sedan var det ett öppet nazistiskt parti. Men i dag beskriver inga i den svenska debatten SD som ett parti med fascistiska influenser, säger Henrik Arnstad.

- På liknande sätt är det med norska Fremskrittspartiet. Om det är ett populistiskt parti, som tagit till sig fascistiska influenser, eller ett fascistiskt parti med en populistisk bakgrund är svårt att avgöra, säger Henrik Arnstad.

Han säger att just Norge har bland Europas allra främsta forskare på nyfascism.

- Jag har ägnat flera år åt att studera nyfascismen. Och jag har tagit starkt intryck av norska forskare. Om Knausgård har problem med dem, så är det inte mycket jag kan göra åt det, säger han.

Karl Ove Knausgård säger i intervjun i Klassekampen att i Sverige domineras den offentliga debatten av en kulturell överklass. Den norska däremot tillåter att det politiskt inkorrekta är en del av den offentliga diskussionen.

- Skall vi lägga locket på det vi inte gillar, och vädja till anständigheten. Det är den svenska modellen, där rätt är det samma som gott och fel är det samma som fascistiskt, säger Knausgård i intervjun.

Därför saknas det en riktig debatt i Sverige, enligt Knausgård. Särskilt om två saker, invandring och könsfrågor.

- Det finns ingen reell debatt, bara rätt och fel, säger Knausgård till Klassekampen.

Men den diskussionen vill inte Henrik Arnstad dras in i.

- Jag är inte intresserad av vad som kan kallas svenskt eller norskt. Min bok handlar om nyfascism i ett tiotal länder. Norge är bara ett av dem, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.