Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Svensk konstnär spelar mot Tilda Swinton

Mikael Olsson är konstnär och fotograf med viss förmåga att hamna i filmer. Först var det Ruben Östlunds The Square. Den här gången är det nya långfilmen Suspiria med premiär på fredag.

Suspiria är en nyinspelning av Dario Argentos kultskräckis från 1977, Flykten från helvetet. Regissör är Luca Guadagnino som senast gjorde Call me by your name. Mikael Olsson, född i Lerum, spelar tysk agent.

– Det var superspännande, säger han.

Det började med ett reportage om Luca Guadagnino och hans hem som han gjorde för New York Times månadsbilaga T Magazine. Regissören var då i slutet av inspelningarna av Call me by your name.

– Vi lärde känna varandra och jag hängde med till inspelningen. Luca Guadagnino talade om att han hade en "lite större film" på gång. Jag nämnde att jag var med i Ruben Östlunds film och vi pratade om olika samarbeten.

"Det har blivit min hobby"

Konstnären Mikael Olsson var på jakt efter nya idéer och sammanhang och fascinerades av den tillfälliga miljön som en filminspelning utgör.

– Jag intresserar mig för olika idéer kring perception och transformation. Under inspelningen av Suspiria fotograferade jag skådespelare och de tillfälliga miljöerna för att undersöka förskjutningar som uppstår bortom motivet.

LÄS MER: Nya Suspiria en snygg men svårsmält häxbrygd

Men så blev han alltså erbjuden en roll i Suspiria.

Hur mycket ser man av dig i filmen?

– Det är 38 kvinnor i filmen, men bara tre manliga karaktärer, varav en spelas av Tilda Swinton. Det som vi är med om är vilt och galet. Jag agerar i flera scener med Tilda Swinton.

Hur var det?

– Det var väldigt roligt och intressant.

Har du fortsatt kontakt med Luca Guadagnino?

– Ja, vi är vänner.

Blir det några fler filmer för din del?

– Ja, jag har en inspelning i London nästa vecka, en konstfilm med en känd filmmakare. Och sen är det några andra. Det har här har blivit min hobby.

Vad händer med ditt konstnärliga projekt från inspelningen?

– Jag jobbar vidare med det och har även träffat Argento, men har även gått in i Thomas de Quinceys värld, boken som filmen har kopplingar till.

Har du något annat på gång?

– Till våren kommer min fotobok on /auf med en essä av den ungerske författaren Peter Nádas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.