Svensk-iranska filmare: ”Sverige måste reagera”

När regimen begränsar internet i Iran försöker många svensk-iranier sprida information om protesterna efter Mahsa Aminis död. GP har pratat med dokumentärfilmsregissörerna Nahid Persson Sarvestani och Nasrin Pakkho om protesterna.
– De filmar och skickar filmerna till oss med livet som insats, säger Nahid Persson Sarvestani.

ANNONS
|

Protesterna efter Mahsa Zhina Aminis död är inne på sin tredje vecka och hittills har minst 154 personer dödats i protesterna, enligt den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights. Mahsa Amini dog efter att ha gripits av Irans moralpolis för att ha burit sin slöja på fel sätt.

Regimen har begränsat åtkomsten till sociala medier i landet som ett led i repressionen mot demonstrationerna, men sociala medier fylls ändå av demonstranters videor på protesterna och säkerhetsstyrkornas våldsamma svar på dem. Nu senast sprids en video på skolflickor som viftar med sina hijabs och skriker slagord som ”Död åt diktatorn”, ett klipp som verifierats av BBC.

ANNONS

Den svensk-iranska dokumentärfilmsregissören Nahid Persson Sarvestani deltog under revolutionen mot shahen 1979 och släppte förra året en dokumentärfilm om iranska kvinnor som trotsar slöjtvånget i Iran. Hon reagerar starkt på videon.

– När vi gjorde revolution mot shahen var vi studenter över 18, men de här tjejerna är så unga, det ger mig hopp.

Hon har många vänner och bekanta som deltar i demonstrationerna. De använder så kallade anti-filter för att ta sig runt begränsningen av internet.

– Folk får vara sina egna fotografer eftersom journalister inte tillåts bevaka protesterna. De filmar och skickar filmerna till oss med livet som insats för att vi ska agera.

Nahid har spridit information om protesterna genom sina sociala medier, men hennes Instagramkonto blev hackat för några dagar sedan. Flera andra svensk-iranier utnyttjar sina konton för att sprida material från protesterna och uppmaningar om att omvärlden måste agera. Ett Instagraminlägg av skådespelaren och producenten Shima Niavarani har till exempel fått stor spridning de senaste dygnen:

Vill sätta press på politiker

Nahid Persson Sarvestani tycker att politikerna i Sverige är för tysta och att diplomaterna borde säga i från.

– Vi måste kräva att Sveriges regering bojkottar Iran, stänger ambassaden och kallar hem diplomater. Ju mer press vi sätter på politikerna här, desto mer måste de agera.

ANNONS

– De kan inte fortsätta vara tysta, när de ser att andra länder inför sanktioner hoppas jag att Sverige också tvingas göra det. De pratar mycket om mänskliga rättigheter men gör lite åt det.

Hon kritiserar även medier för att de rapporterar för lite om protesterna.

– De senaste dagarna har det blivit lite bättre men vi har kämpat så mycket för att medier överhuvudtaget ska rapportera om det. Vi vill att de ska rapportera dagligen, precis som de gör om kriget i Ukraina. Det är som i krig, en beväpnad regim mot ett obeväpnat folk.

Att protesterna utbrutit nu tror Nahid beror på något större än mordet på Mahsa Amini.

– Stora protester har brutit ut i Iran flera gånger, för några år sedan för att bränslepriserna höjdes, då var det en ekonomisk rörelse. Men Mahsa Amini var en helt vanlig tjej som dödades, så nu går helt andra vanliga tjejer som aldrig tänkt på politik ut och protesterar, det är fantastiskt att se solidariteten.

Ibland kommer vännernas meddelanden fram till Nahid, ibland inte. Nahid frågar sina vänner hur de mår varje morgon och kväll.

– De skriver att de mår bra, att de demonstrerat och håller på att ta bort små kulor som fastnar i kroppen efter styrkornas luftvapen, det känns så tungt att veta att de kunde ha blivit dödade. Jag önskar att jag var där, jag och mina döttrar är väldigt oroliga.

ANNONS

”Handlar inte om enskilt mord”

Nasrin Pakkho är en svensk-iransk dokumentärfilmare, producent och skådespelare, bosatt i Göteborg. Även hon påverkas mycket av vad som händer i Iran.

– Det känns som att jag är i ett fängelse. Jag vill åka dit, men Utrikesdepartementet säger att om det händer något så att jag blir fast där kan de inte hjälpa mig.

Hon har deltagit i demonstrationer till stöd för Irans kvinnor i Göteborg. Även hon tycker att politikerna i Sverige gör för lite.

– De gör ingenting. Vi har sett ministrar som åkt dit med slöja på, nu måste de visa att de stöder protesterna. Vanliga människor måste också börja tänka på vad de kan göra. Här kan vi demonstrera på gatan utan att riskera att bli skjutna. Vi måste använda alla kanaler vi har.

Även Nasrin anser att medier rapporterar för lite.

– SVT kunde väl rapportera om det åtminstone varannan kväll. Det är första gången i världshistorien som kvinnors rättigheter står i centrum för en så här stor proteströrelse. Det handlar inte bara om en liten bit tyg, eller ett enskilt mord. Det handlar om kvinnors rättigheter och i förlängningen mänskliga rättigheter. Protesterna kommer sprida sig över världen med hjälp av alla dessa män som också hjälper till.

ANNONS

LÄS MER:Stegrad iransk ilska efter tonårings död

LÄS MER:Revolution eller inte – så kan konsekvenserna av protesterna i Iran bli

LÄS MER:Här klipper svenska EU-politikern av sig håret

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS