På tisdagen nåddes Sven Wollter av beskedet att vännen och kollegan Inga Edwards gått bort. "Det skulle aldrig gå att ringa in Inga Edwards i någon speciell spelstil om man inte tycker att intensitet, glädje och humör är en särskild stil", säger Sven Wollter till GP.
På tisdagen nåddes Sven Wollter av beskedet att vännen och kollegan Inga Edwards gått bort. "Det skulle aldrig gå att ringa in Inga Edwards i någon speciell spelstil om man inte tycker att intensitet, glädje och humör är en särskild stil", säger Sven Wollter till GP. Bild: Christine Olsson/TT

Sven Wollter sörjer vännen Inga Edwards

Sven Wollter sörjer vännen och kollegan Inga Edwards, och minns hur de spelade Dario Fo och Brecht ihop på Angereds teater.
– Den tiden var en höjdpunkt i mitt konstnärliga liv. Jag är väldigt ledsen och förtvivlad över hennes bortgång.

ANNONS
|

När GP når skådespelaren Sven Wollter på telefon låter han nedstämd. Två av hans nära kollegor och vänner har med kortast tänkbara mellanrum gått bort: Carina Boberg och Inga Edwards.

LÄS MER:Skådespelerskan Inga Edwards har gått bort

– Det är förfärligt, de är väldigt goda vänner till mig båda två. Även om vi inte har setts så mycket den senaste tiden.

Hur vill du minnas Inga Edwards?

– Inga var en personlighet som aldrig var sig lik från en dag till nästa... som var skiftande och rolig och spännande och ibland lite jobbig, om du förstår vad jag menar? Det var alltid ett äventyr att jobba med henne.

ANNONS

En konstnärlig höjdpunkt

Från 1978 spelade Inga Edwards och Sven Wollter ihop på Angereds teater, som Inga Edwards var med och startade.

– Tiden där var en toppenperiod för alla oss som var med, säger Sven Wollter som var verksam i Angered fram till 1983.

– Då slutade jag men Inga fortsatte ett tag till.

LÄS MER:Stadsteatern presenterar ett annorlunda spelår

Sven Wollter minns flera höjdpunkter:

– Jag och Inga spelade Dario Fo "Vi betalar inte vi betalar inte" 1978 och några år senare "Tolvskillingsoperan" av Bertolt Brecht och Kurt Weill. Men vi gjorde om den, vår version hette den "En rövaropera", och jag och Inga spelade man och hustru. Angereds teater var en höjdpunkt i mitt konstnärliga liv, det kan jag verkligen säga.

Nära vän till familjen

Vid sidan av arbetet på teaterscenen var Sven Wollter också nära vän med Inga Edwards och senare också med hennes döttrar.

– Andrea Edwards har blivit lite av min speciella skyddsling, säger han.

– Jag är väldigt ledsen och förtvivlad över att Inga har lämnat oss.

LÄS MER:Radikal teaterhistoria ställs ut i Göteborg

Hade Inga Edwards någon speciell spelstil, skulle du säga?

– Det var en väldigt dum fråga, om du ursäktar, säger Sven Wollter, och fortsätter:

– För det skulle aldrig gå att ringa in Inga Edwards i någon speciell spelstil om man inte tycker att intensitet, glädje och humör är en särskild stil. Men för oss skådespelare är det där lite känsligt. Få av oss vill bli kategoriserade och intryckta under någon speciell etikett.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS