Sven-Bertil Taube är död

Sven-Bertil Taube har avlidit, 87 år gammal, uppger hans manager Anders Ramstedt för TT. Vissångaren, estradören och skådespelaren var en av Sveriges mest folkkära personligheter, och aktiv in i det sista.

ANNONS
|

Han må ha haft en av Sveriges mest kända fäder, men Sven Bertil Taube letade sig in i den svenska folksjälen helt på egen hand. Visst förvaltade han farsarvet, sångerna, men lade också till sin gedigna scenpersonlighet, artistiska kvalitet och förmåga att ge djup och liv till sånger och föreställningar. Så letade han sig in i svenska folkets hjärtan.

1934 föddes Sven-Bertil Taube in i den adliga ätten, som son till Astri och Evert Taube. Tjugo år senare skivdebuterade han i USA med albumet "Swedish folk songs & ballads". Samma år, 1954, tog han examen vid Cherry Lawn school i Connecticut. Därefter väntade gitarrlektioner i Madrid och Witzanskys teaterskola i Stockholm innan han 1959 kom in på Dramatens elevskola.

ANNONS

Hade ett ovanligt brett register

Året därpå gjorde han entré på nationalscenen. Där medverkande han under åren i många uppsättningar, bland dem "Romeo och Julia", "Hamlet" och "Klas Klättermus". 2018 återvände han till Dramaten för Eva Dahlmans uppsättning av "Påklädaren".

– I min ålder tänker man "Nu är det väl slut, det är ingen som vill ha en längre". Jag blev mycket smickrad och hade svårt att inte tacka ja, sade han till TT då.

Sven-Bertil Taube hade ett ovanligt brett register, som även rymde komedi, musikal och operett. 1979 syntes Sven-Bertil Taube i ”Toffelhjältar” på Lisebergsteatern i Göteborg. Andra uppskattade insatser var i ”Glada änkan” i Köpenhamn 1986, ”La Cage aux Folles” i Oslo 1987, ”Kiss Me, Kate” på Malmö Stadsteater 1988 och ”Art” på Folkan i Stockholm 1993.

Våren 2008 tilldelades han Lisebergsapplåden i nöjesparken där han framträtt så många gånger. 2018 blev hans sista kväll på Stora scenen, då i sällskap av musikalartisten Åsa Fång.

En stor del av sitt liv kom han att tillbringa i London, dit han kom första gången 1969 för att medverka i en musikal i West End. Flera teaterroller i den brittiska huvudstaden följde, bland annat som drottning Victorias make prins Albert i "I and Albert".

ANNONS

Nådde helt ny publik efter 80

1960- och 70-talen blev intensiva musikår med ett tjugotal utgivna skivor. Därefter avtog produktionen, men 2007 kom albumet "Alderville road" där Taube gästades av Håkan Hellström och Lisa Nilsson. Året dessförinnan hade han gjort föreställningen "Från tango till Taube" tillsammans med just Håkan Hellström och Sveriges Radios symfoniorkester.

Alla som besökte den andra Håkan-konserten på Ullevi 5 juni 2016 kunde också se Sven-Bertil Taube värdigt träda ut på scenen och sjunga med i ”För sent för Edelweiss”. ”Du säger har du tändstickor? – Ja tillräckligt för att bränna ner Stockholm” sjöng han bland annat då till publikens jubel.

Samarbetet med Peter Nordahl 2014 innebar en nytändning i karriären för den då 80-årige Taube. Albumet "Hommage" belönades med en Grammis i kategorin "Årets folkmusik/visa". Året därpå medverkade han i TV4:s underhållningsflaggskepp "Så mycket bättre" och nådde ut till en helt ny publik.

– Det har hört av sig unga studenter från skolan, 12–13 år gamla, som skriver uppsatser och vill lära sig vad jag har gjort. Jag har en känsla av att jag har upptäckts av en ny generation, sade han till TT inför 2017 års "Så länge skutan kan gå" där han tolkade Evert Taubes sånger på nytt sätt.

Sven-Bertil Taube tillsammans med Håkan Hellström i mars 2006, inför konserten "Från tango till Taube" på Berwalldhallen i Stockholm.
Sven-Bertil Taube tillsammans med Håkan Hellström i mars 2006, inför konserten "Från tango till Taube" på Berwalldhallen i Stockholm. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Även framgångsrik som filmskådespelare

Sven-Bertil Taube hade också en framgångsrik karriär inom filmen. Efter att ha dykt upp på vita duken som sig själv i "Sjösalavår" 1949 spelade han på 1970-talet med i internationella produktioner som "Örnen har landat" (1976).

ANNONS

Från 1990-talet och framåt medverkade han i flera svenska filmer, och en av hans mest kända roller var den som Henrik Vanger i "Män som hatar kvinnor" (2009).

Han belönades med två Guldbaggar för sina insatser i Richard Hoberts filmer "Händerna" (1994) och "En enkel till Antibes" (2011).

Så sent som 2017 gjorde han en enastående rollprestation mot Gunnel Lindblom i Åsa Kalmér novellfilm ”Möte om eftermiddagen”.

Fick sämre syn efter 2005

Under inspelningen av "Stjärnorna på slottet" 2005 började Taubes syn bli sämre. Han förstod att något inte stod rätt till och fick senare diagnosen åldersförändringar i gula fläcken.

– Sedan gick det ganska fort under några månader då synen blev sämre och sämre. Man lär inte bli blind, men någon bot har ännu inte uppfunnits, sade han i SVT-dokumentären om hans liv 2016.

De sista åren kunde Sven-Bertil Taube inte se publiken när han uppträdde, och han uppfattade endast människors konturer. Han hade stor hjälp av hustrun Mikaela, som han gifte sig med 1985, men konstaterade i en intervju:

– Det är uppenbart att jag har vissa handikapp, men det blir inte bättre för att man klagar. Det ingår som en del i tillvaron och jag försöker bara hantera det på bästa sätt. Jag har att göra och har på så sätt inte tid att tänka på att jag ser dåligt. Och det håller onekligen humöret uppe.

ANNONS

Prenumerera påvårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS