Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

GP Kulturdebatt: Svaret från Åland: Marcus Berggren har fel om vår ö

I en uppmärksammad krönika skrev GP Kulturs krönikör Marcus Berggren att de svenskar som inte vill ta sitt vaccin borde flytta Åland, eftersom det är sällan man vill dit.
Ålands minister för nordiskt samarbete förklarar i sin replik varför Berggren har fel.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LÄS MER: Jag är så jävla trött på antivaxxare

Den 19 januari 2021 skriver Marcus Berggren en krönika i GP om att han är ”så jävla trött på antivaxxare”. Berggren har helt rätt i att alla borde vaccinera sig – men tyvärr helt fel i det han skriver om att Åland inte är en plats man vill åka till, och att man därför bör skicka vaccinskeptiker hit.

Det är väldigt många svenskar som vill resa till Åland, före pandemin tog drygt 1,5 miljoner svenskar båten till Åland per år. Många kommer hit för vår vackra natur, för att uppleva vår fina skärgård, för att vi liksom ni på västkusten kan se solen gå ner i havshorisonten, för vår goda närproducerade mat, för att närdemokratin är stor på Åland i och med att vi själva kan lagstifta på de flesta områden som är viktiga för ålänningarna och inte minst för att Åland är ett trevligt, tryggt och småskaligt samhälle som bjuder på både lugn och ro och på många upplevelser. En hel del svenskar trivs till och med så bra här att de flyttar hit för att öka sin livskvalitet och för att barnen ska få gå i skolor som uppvisar resultat i världsklass. Finland ligger ju i topp i Pisaundersökningarna och Åland ligger i topp i Finland.

Sverige är viktigt för Åland och ålänningarna, inte minst på grund av vårt gemensamma språk. Ålänningarna reser i vanliga fall ofta och gärna till Sverige. Många ålänningar studerar i svenska högskolor och en hel del av dem stannar kvar i Sverige. Vi har väldigt bra koll på Sverige, många av oss bättre än på Finland faktiskt, vi ser svensk TV, hör på svensk radio och läser svenska tidningar, en del av oss läser också GP. Åländska fotbollsjuniorer spelar i Upplandsserien. Utbytet med Sverige är alltså stort på många plan.

Ålänningarna har skött sig mycket bra under pandemin och hittills har ingen har behövt sätta livet till på grund av Covid. Just nu lider vi dock mycket av att gränsen mot Sverige är stängd på basen av beslut som fattats av regeringen i Helsingfors. Vaccinet, som de flesta ålänningarna är positiva till, ger dock ljus i tunneln och snart, snart hoppas vi kunna hälsa alla svenskar välkomna till Åland igen!

Anette Holmberg-Jansson, Ålands minister för nordiskt samarbete.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.