Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ann Catrine Fogelgren (L) är kulturnämndens nya ordförande. Bild: Robin Aron

Svårt läge för kulturnämndens nya ordförande

Ann Catrine Fogelgren (L) är ny ordförande i kulturnämnden i Göteborg. Det stod klart efter torsdagens fullmäktigemöte. Men det är en politiskt splittrad nämnd hon nu ska leda i fyra år.

Av de elva ordinarie ledamöterna i kulturnämnden är tre från Alliansen, två socialdemokrater, tre från övriga rödgröna partier, två från Demokraterna och en sverigedemokrat.

LÄS MER: Lätt att välja nämnder – svårare att styra

Det majoritetsstyre som varit under förra mandatperioden är alltså borta och nu väntar troligen en helt annan typ av förhandlingar.

Hur ska det här gå ihop? Kommer ni att komma överens?

– Jag är övertygad om att det ska gå bra. Kultur är en fråga som alla berörs av och jag tror nog att vi ska hitta en samstämmighet. Tidigare har vi hittat breda lösningar när det gäller kultur, nu kan vi behöva diskutera frågor på ett annat sätt bara, säger Ann Catrine Fogelgren.

LÄS MER: Alliansen vill säga upp avtalet om Stora teatern

Ni tar över ett rödgrönt styre nu. Vad konkret vill du göra annorlunda?

– Jag tycker att mycket som har gjorts är bra. Sen tycker jag att vi befinner oss i en tid nu som gör att det är extrakt viktigt att värna kulturen. Rent konkret skulle jag gärna, eftersom jag också har en fot i byggnadsnämnden, att kulturen är en del av stadsutvecklingen när staden växer.

Hur ska du göra det?

– Oj, så långt har jag inte kommit än. Jag har inte ens börjat än.

– Något annat som kanske inte är så roligt är att vi också måste ta tag i vår roll med regionen. Samspelet har inte fungerat så bra. Nu kommer vi in några nya, både i region och kommun, då är det viktigt att knyta upp knutarna.

Ann Catrine Fogelgren har tidigare suttit i kulturnämnden. Hon sitter också som 2:e vice ordförande i Göteborgs Stadsteater AB.. Bild: Nils Petter Nilsson

Och hur går det till? Är det de där fördjupade samtalen som Conny Brännberg (KD), kulturnämndens ordförande i regionen, alltid talar om?

– Fördjupade samtal är väldigt bra. Vi får sätta oss ner och titta på exakt vad som ligger framför oss. Till exempel den utredning som gjordes för ett antal år sedan (red. anm. utredning om hur regionen och kommunen ska fördela kostnaderna för Göteborgs kulturinstitutioner). Den är uppe nu igen. Där måste vi sätta oss ner förutsättningslöst och komma överens.

LÄS MER: Vem ska betala för Göteborgs museer?

Det är en oerhört stor fråga. Har du någon målsättning för när ni kan landa i ett politiskt förslag?

– Det är alltid känsligt att svara på. Men om vi arbetar med detta under 2019 kan vi ha som mål att ha det klart under 2020.

LÄS MER: Kulturskolan drabbas när miljoner ska sparas

Kulturnämnden har precis tvingats skära ner 20 miljoner för att få en budget i balans. Majoriteten av pengarna har kommit från personalrelaterad åtgärder. Då vet vi också att anställda inom kulturförvaltningen sedan tidigare har bland de mest oroande resultaten i medarbetarenkäter. Hur ska du se till att det inte blir värre?

– Personalen är den största och bästa resursen vi har i verksamheten. Jag har ännu inte satt mig in i vilka delar som har hög sjukfrånvaro och liknande, men det är jätteviktigt att detta inte orsakar sämre hälsa för de anställda. När det gäller ekonomin har Alliansens prioriteringar i stor del varit på skolan. Sen lägger vi femhundra miljoner på kulturen, varav drygt 400 miljoner på kulturförvaltningen. Men att personalen upplever ett dåligt läge är ett stort bekymmer.

LÄS MER: Efter bråket – Film i Väst får sina pengar

En politiskt splittrad nämnd, budgetbesparingar, oro för personal, filmavtal och kulturskolan, därtill en stor förhandling med regionen om kulturinstitutionerna. Är det skräckinjagande?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det är ju inte bara jag, utan hela nämnden tillsammans med förvaltningen. Sen är jag väldigt ödmjuk inför uppgiften och kommer säkert att gå på många minor under vägen.

Här är den nya kulturnämnden

Ledamöter

1. Kristina Tharing (M), 1:e vice ordförande

2. Mariya Voyodova (S)

3. Grith Fjeldmose (V), 2:e vice ordförande

4. Irene Sjöberg Lundin (D)

5. Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande

6. Lars-Olof Karlsson (MP)

7. Admir Ramadanovic (S)

8. Anna Ekborg (KD)

9. Agneta Danielsson (D)

10. Ulrika Centervall (FI)

11. Jörgen Fogelklou (SD)

Ersättare

1. Anneli Rhedin (M)

2. Lars Edmar (S)

3. Maja Bentzer (V)

4. Jan Jörnmark (D)

5. Simon Hultström (M)

6. Therez Almström (MP)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.