Förvirrade män skriver till frågespalter om hur de ska uppvakta kvinnor utan att trilla dit för sexuella trakasserier, skriver Caroline Hainer.
Förvirrade män skriver till frågespalter om hur de ska uppvakta kvinnor utan att trilla dit för sexuella trakasserier, skriver Caroline Hainer. Bild: Yvonne Olsson

Caroline Hainer: Svårt att vara woke på alla hjärtans dag

Förvirrade män skriver till frågespalter om hur de ska uppvakta kvinnor utan att trilla dit för sexuella trakasserier. Caroline Hainer skriver om det korrekta sättet att fira alla hjärtans dag 2022. Sockerfria godishjärtan med texten ”Be You”, någon?

ANNONS
|

Sedan 1866 har hårda, pastellfärgade godishjärtan med klassiska kärleksbudskap som ”I love you”, ”Kiss me” och ”Be mine” varit en viktig del av det amerikanska alla hjärtans dag-firandet. Men i år har godisföretaget Necco lagt om kursen helt med ofarliga, intetsägande saker som ”Super star”, ”Proud of U”, ”Go4It”, ”Be You” och Don’t quit”. I ett uttalande säger Necco att man ska kunna visa uppskattning också till människor man gillar på ett icke-romantiskt vis, som lärare, fotbollstränare, mentorer, syskon och föräldrar.

Godiset har blivit cancelled, med andra ord. Men innan man får för sig att slå sig för pannan, undra vart är världen på väg och tänka konspiratoriska saker om någon PK-lobby så finns det saker att betänka.

ANNONS

För vem ger egentligen ett hårt litet godishjärta med texten ”I LUV U” till någon som ett sätt att uttrycka sina innersta känslor? Ingen får man hoppas. Även om det förekommer i den amerikanska kulturen. I ”Anne på Grönkulla” får Anne precis ett sådant hjärta av Gilbert.

Men det är just det som är grejen, dessa hjärtan är inte menade som seriösa meddelanden utan snarare popkulturella tidsmarkörer.

På 1990-talet kunde man äta ”Fax me”- och ”Email me”-hjärtan. 2007 var ett förvirrat år, så Necco fick skriva saker som hade med djur att göra (”Cool Cat”, ”Puppy Love”).

LÄS MER:Så ledde Mimmi Piggs byxor till ramaskri

Faktum är att Necco ändrat budskapen på sitt godis många gånger. Ett år inspirerades de av de ”Twilight”-filmerna med ”Bite me” och ”Live 4ever”. 1960-talets ”Groovy” och ”Hep cat” känns pinsamt daterade idag liksom 1980-talets spandexosande ”Move it” och ”Rock on”.

På 1990-talet kunde man äta ”Fax me”- och ”Email me”-hjärtan. 2007 var ett förvirrat år, så Necco fick skriva saker som hade med djur att göra (”Cool Cat”, ”Puppy Love”).

Att följa budskapsutvecklingen på det som faktisk inte ens kallas för godishjärtan av Necco utan för ”konversationshjärtan”, är att läsa en popkulturell årskrönika. Att de numera finns med spansk text och i sockerfri variant är väl en utmärkt summering av senaste årens sockerpanik och krav på inkludering?

Som ”konversation” betraktade så är de nya uppmuntrande och asexuella budskapen en korrekt bild av samtiden. Alla hjärtans dag är inte längre den heterosexuella fest den var för flera år sedan då varuhusen lockade med specialpriser på underkläder. Män skriver till frågespalter om hur de ska uppvakta kvinnor utan att trilla dit för sexuella trakasserier, cancelkulturen lever och identitetspolitiken förvirrar. Dessutom är alla ofantligt trötta på allt som har med pandemi och restriktioner att göra. Är det någonting man vill säga år 2022 är det väl i så fall ”Don’t quit”, i all enkelhet.

ANNONS

LÄS MER:Kändisarna gör sina graviditeter till content

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS