Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Succémusikalen "Så som i himmelen" kommer till Göteborg

Efter över 200 000 sålda biljetter i Stockholm flyttar "Så som i himmelen" till Göteborg.
– Det ska bli roligt, vi är ett sammansvetsat och ganska knäppt gäng, säger stjärnan Malena Ernman.

"Så som i himmelen", musikalen som bygger på filmen med samma namn, är inne på sin tredje säsong på Oscarsteatern i Stockholm.

– Det har varit ett vansinnigt tryck, nu ska det bli häftigt att få "komma hem" och göra föreställningen för en ny publik, säger Morgan Alling som tillsammans med Björn Kjellman alternerar i rollen som Arne.

I övriga roller syns bland andra Philip Jalmelid, Tuva B Larsen, Anders Ekborg, Sofia Pekkari och Christopher Wollter.

"Så som i himmelen" får nypremiär på The Theatre på Gothia towers i Göteborg den 15 maj och rullar på i två veckor till och med den 31 maj. Biljetterna släpps den 25 november.

Ska på export till flera länder

Efter det är tanken att succén ska vidare ut i världen. Producenten Vicky von der Lancken har sålt rättigheterna till Norge och Finland och förhandlar med kollegor i bland annat Österrike och England. Och hemma vid köksbordet sitter manusförfattarna Kay och Carin Pollak och är både stolta och förundrade över framgångarna.

LÄS MER: Brel och Piaf-showen som bara växer

– Senast i morse ställde vi frågan till varandra om vad hemligheten är. Svaret är nog ändå att den knyter an till en universell längtan efter förening med andra människor, säger Kay Pollak som tillsammans med Carin och kompositören Fredrik Kempe ägnade två år åt att göra om sin film till musikal.

– Det var helt nytt för oss. Vi kan dramaturgi, men vi hade aldrig gjort musikal. Det handlar mycket om att bygga upp stämningen till tillfället när musiken ska komma. Identifiera var känslorna är starkast och låta dammarna brista.

LÄS MER: Från West End till Storan

– Vi har ärligt talat varit lite skeptiska till musikaler, men nu åkte vi till New York och London och tittade och lärde oss att uppskatta uttrycksformen. Sedan läste vi på ordentligt, skaffade böcker på temat "how to write a musical", berättar Carin Pollak och skrattar.

Nu menar paret att musikalen lever sitt eget liv, men man är fortfarande på plats i salongen ibland och tar till sig publikens reaktioner.

– Folk skrattar och gråter om vartannat. Det är som att de längtat efter att få ut en massa känslor. Senast satt en man i fyrtioårsåldern framför mig och det bara skvalade om honom. Det är fint att se, vi vill ju beröra, säger Kay Pollak.

Hyllar Fredrik Kempe

– Musiken gör att känslorna blir starkare, konstaterar Carin Pollak som inte nog kan berömma kompositören Fredrik Kempe.

Samma sak med Malena Ernman som känt Kempe länge, han skrev bland annat "La voix" som Ernman tävlade med i Eurovision song contest 2009.

– Vi är två riktiga nördar som hittade varandra. När man är lite så som person och i sina intressen är det lätt att tro att man är ensam, så det var väldigt skönt att hitta en vän i Fredrik, säger Malena Ernman som liksom Morgan Alling beskriver ensemblen och folket kring "Så som i himmelen" som en familj.

LÄS MER: Scener ur hjärtat översätts till flera språk

– Alla är handplockade för att de är duktiga, men också för att de är bra och snälla människor. Ingen beter sig illa, det finns massor av rutin men alla är ödmjuka lagspelare. Det är unikt, menar Morgan Alling.

– Vi har gjort det här tillsammans och det har skapat en fin sammanhållning. I början var det ett jäkla kånkande på stolar och man visste inte hur allt skulle bli. Nu är vi som en familj där alla är lite knäppa men alla har sina roller. Jag är exempelvis ansvarig för att fixa lördagsgodis, skrattar Malena Ernman.

Så som i himmelen

Vad: Musikal som bygger på filmen med samma namn.

Vem: På scenen syns och bland andra Malena Ernman, Philip Jalmelid och Morgan Alling.

När: Premiär på The Theatre den 15 maj 2020.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.