Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Succé för Dilan och Moa på SVT - kommer till Göteborg

Humorduon Dilan och Moa blir överösta med beröm för SVT-serien som bär deras namn. Snart kommer de till Göteborg med sin föreställning om psykisk (o)hälsa.

Dilan Apak och Moa Lundqvist sitter i soffan i den gemensamma lägenheten i Malmö under intervjun. Bredvid dem snarkar hunden Besê gott. Allt är misstänkt likt hur det ser ut i humorserien Dilan och Moa, minus hunden.

De bekräftar utan omsvep att serien, som går på SVT1 på måndagskvällar och som finns i sin helhet på SVT Play, är inspelad i deras lägenhet. Men hunden och deras inneboende fick hålla sig undan bäst det gick.

– Det var vår första tv-erfarenhet och det var jättekul och oerhört intensivt, med utrustning överallt i lägenheten, säger Moa Lundqvist.

Även om väldigt mycket är misstänkt likt livet för verklighetens Dilan och Moa, så spelar de två fiktiva rollfigurer. I serien har de tagit ett par av sina mest påfrestande drag och skruvat upp dem till max.

– Dilan i serien är superfräsch och sympatisk ... nej, hon är ju riktigt dum i huvudet, verkligen bokstavligt pantad. Och gränslös, säger Dilan Apak.

– Moa är också fruktansvärd, hyperkänslig och saknar all självinsikt. Hon är allt jag jobbar för att inte vara, säger Moa Lundqvist.

LÄS MER: Hemmaplan för Berggren när Raw kommer till Göteborg

Respons från oväntat håll

I serien är de båda oerhört självupptagna, men också djupt lojala med varandra. Tillsammans tacklar duon ämnen som sex, dejting, klass, vänskap och separation. Till sin hjälp har de bland andra Sissela Benn, som står för regin. Hon var också viktig när de skulle snacka in sin serieidé hos SVT.

– Men främst är hon viktig för att hon förstår oss och vår humor. Vi har sett henne länge och älskar det hon gör, säger Dilan Apak.

Sissela Benn hjälpte dem också att få in sårbarhet och svärta hos seriens figurer och de rabblar utan tvekan upp olika serier de inspireras av: It's always sunny in Philadelphia, Peep show, Broad city och "lite" The office.

Responsen har varit stor och bitvis kommit från oväntat håll.

– Många som följer vår podd har kommenterat att de gillar serien och det gör en såklart jätteglad, men det är också totala främlingar i alla möjliga åldrar som hör av sig och säger att de skrattar, säger Dilan Apak.

LÄS MER: Svart humor för tolvåringar

En förändring på gång

De har bakgrund inom ståupp, improvisationsteater och radioprogrammen Tankesmedjan och Lilla drevet och även i serien arbetade de med en del improvisation för att inte dialogen skulle bli styltig.

– Det tycks vara något som fler än vi har saknat i svensk film och tv. Själv uppskattar jag serier med dynamiska dialoger som är lite babbliga och otydliga och har en del skämt som aldrig följs upp, säger Moa Lundqvist.

Vilka är de kändaste personer som hyllat er?

– Jenny och Niklas Strömstedt. Och Daniel Breitholtz älskar oss! Du vet han från Idoljuryn. Jag trodde att någon betalat honom först, men det är såklart bara rakt igenom roligt, säger Dilan Apak.

LÄS MER: Klubb hybris inledde humorkvällen

Föreställning om psykisk ohälsa

Dilan och Moa skulle gärna göra en andra säsong av serien "men det är SVT som bestämmer". Klart är dock att de snart ger sig ut på turné med en nyskriven föreställning: Dilan och Moas initiativ för psykisk hälsa. Den 9 december kommer den till Göteborg och Contrast public house.

I föreställningen leker de med tanken att de spinner vidare på framgången och tar sig upp till toppen, bara för att inse att de hamnat i riskzonen för psykisk ohälsa.

– Det är en grotesk uppgörelse med psyket och samhället. Vi rekommenderar ingen att gå på den, eller vi får i alla fall utfärda extremt många triggervarningar, säger Moa Lundqvist.

– Om man inte är som oss och mår fantastiskt bra hela tiden, säger Dilan Apak.

Dilan och Moa

Fullständiga namn: Dilan Apak – Moa Sofia Lundqvist.

Ålder: 27 – 27.

Bor: Tillsammans i Malmö.

Familj: Dilan – Mamma, pappa, två systrar en bror, Moa, Maria, Besê och så har jag skaffat mig pojkvän. Moa – Mamma, pappa, tre systrar, Dilan, Maria, Besê och min kille. Och Amanda, en vän i London.

Läser: Dilan – Mistborntrilogin av Brandon Sanderson. Moa – The left hand of darkness av Ursula K. Le Guin.

Tittar på: Dilan – Avatar: The last airbender. Moa – It's always sunny in Philadelphia, säsong 1-9.

Lyssnar på: Dilan – Mest reggae, på sistone har jag fått stark känsla för disco. Moa – Har oftast hörlurar på mig utan något i för att ingen ska prata med mig när jag är ute.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.