Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Johan Lindqvist: Sture Allén hade rätt - namnet på en helig plats är inte till salu

Sture Allén förstod redan 2009 att en arena rymmer kollektiva drömmar och delade segrar och nederlag. Det är en plats som inte kan byta namn efter tillfälliga sponsorkontrakt utan ett ställe där historia skrivs.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

När Sture Allén, språkforskare och tidigare ständig sekreterare i Svenska akademien, 2009 fakturerade 44 800 kronor för att ta fram ett namn till Göteborgs nybyggda fotbollsarena stönades, stånkades och till och med skrattades det i stan.

Arenan, som ersatte Gamla Ullevi, skulle heta Gamla Ullevi.

Idag är det ingen som skrattar. Självklart heter arenan Gamla Ullevi. Det var ett lika enkelt som briljant förslag. 44 800 kronor framstår dessutom som ett vrakpris för att slippa det infantila mörker som numera omsluter Kalmar, Falkenberg, Malmö och nu senast Norrköping.

Den här säsongen heter fotbollsarenan i Norrköping Platinumcars arena.

I Kalmar spelar man på Guldfågeln arena. I Falkenberg på Falcon alkoholfri arena. Malmö FF huserade ett tag på Swedbank arena. Kontraktet löpte ut så nu heter hemmaplanen Eleda efter en enligt egen utsago ”expansiv koncern med fokus på anläggnings-, entreprenad- och servicetjänster inom infrastruktur”.

Det är förstås trams. Det är dessutom billig cynism och infantil kapitalism sprungen ur missförståndet att allt går att köpa för pengar och det faktum att allsvenska fotbollslag i regel har för dålig ekonomi för att säga nej till lokala bilhandlare och kyckling-krängare som vill dra av en slant i årsredovisningen.

LÄS MER: Politikerna överens – Göteborg ska få nya arenor

LÄS MER: Göteborg riskerar att stå med fina arenor men få artister

Sanningen är förstås att du inte kan köpa ett namn på en arena. Du kan betala för en skylt som hängs upp på fasaden och du kan köpa dig tillgången till en VIP-loge. Som du inte kommer använda eftersom du uppenbarligen inte begriper någonting om platsen du försökt betala för. Norrköping är ett av landets mest klassiska lag. Och man spelar på Parken. Det kan ingen bilhandlar-Berra ändra på.

Ok, man kan säkert tycka att jag är blåögd eller att ett namn på en arena inte spelar någon roll. Men det spelar all roll i världen. I alla fall om man som jag är en romantiker när det kommer till såväl fotboll som till arenorna där den spelas. Och där det i många fall dessutom arrangeras konserter. Och när det gäller musik är jag definitivt en romantiker.

Det är uppenbarligen Sture Allén också. Såhär skrev han i GP när det stormade kring namnet på den nya arenan: ”Ullevi har fått sitt namn efter guden Ull, som i gamla tider var ett slags idrottslig idealgestalt (vi står för helig plats).”

Allén slog också fast det uppenbara att ”Ett namn skall gälla i nutiden och det skall också kunna bli bestående för avsevärd tid framöver.”

LÄS MER: Mycket pekar på ännu en inställd konsertsommar

Sture Allén förstod att en arena är en just helig plats. Att den rymmer kollektiva drömmar och delade segrar och nederlag. Alla de känslor som en riktigt bra konsert släpper lös hos oss som är där. En plats som inte kan byta namn efter tillfälliga sponsorkontrakt utan ett ställe där historia skrivs.

Nu ska det byggas en ny arena efter Scandinavium. Vad jag förstår har det inte bestämts om namnet är till salu på samma loppis som i Norrköping, Falkenberg och Malmö. Oavsett går det som ni förstår ändå inte att köpa.

Sture Allén har redan fakturerat för detta en gång. Självklart ska arenan som ersätter Scandinavium heta - just det - Scandinavium.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.