Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kjartan Slettemark, här på en bild från 1996, föddes 1932 i Naustdal i Sunnfjord, död 13 december 2008, var en svensk-norsk konstnär som blev känd för sin politiska konst under 1960- och 1970-talen. Bild: Inger Höjer Aspemyr/Pawl Flato

Stulet "kvinnoben" kan vara återfunnet

En skulptur av den kontroversielle konstnären Kjartan Slettemark försvann från Handelshögskolan i Göteborg för en dryg månad sedan. Nu kan den vara återfunnen.

Det rör sig om den svensk-norske konstnärens verk "Visst é jag läcker", som har formen av ett färggrant, närmast kamouflageliknande, kvinnoben och som tidigare stod på ett betongfundament inne i universitetslokalen i Göteborg.

För en dryg månad sedan försvann den från Handelshögskolans entré. Nu har en privatperson hört av sig och säger sig ha hittat skulpturen, berättar Henrik Orrje på Statens konstråd för Nordegren & Epstein i P1.

Han har hittat det han tror är benet i en plastsäck på en innergård. Men skolan har inte fått tillbaka det än eftersom personen som hittade det är bortrest, så helt säker kan man inte vara. Nästa måndag kommer Handelshögskolan kunna kontrollera det, säger Orrie i programmet.Statens konstråd äger det offentliga konstverket och har polisanmält stölden. Om det rör sig om en äkta stöld eller om ett busstreck som gått för långt är oklart, enligt Henrik Orrje.Vi tänkte i de banorna. Det är jättesvårt att göra sig av med offentlig konst. Det är en stöld rent juridiskt, men frågan är hur planerad den var, säger han.

Konstkonsulten Anne Pira visar upp Visst é jag läcker för intresserade på Handelshögskolan i Göteborg.. Bild: Inger Höjer Aspemyr

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.