Arkivbild på en uppfälld lagbok i en förhandlingssal. Ovanpå boken vilar en klubba.
Arkivbild. Kammarrätten ger studieförbundet Ibn Rushd rätt. Bild: Henrik Montgomery/TT

Studieförbundet Ibn Rushd får rätt av kammarrätten

Studieförbundet Ibn Rushd ska få ta del av den rapport som kommunen beställde i samband med beslutet om organisationens bidrag. Det slår kammarrätten fast.

ANNONS
|

Det har varit stor debatt om organisationen Ibn Rushd i Göteborg. I februari beslutade Socialnämnden centrum att stoppa bidraget på 858 000 kronor de ansökte om förra året.

Beslutet fattades av en delad nämnd där ena sidan hävdar att bidragspengarna skulle kunna hamna hos icke-demokratiska grupper som Ibn Rushd samarbetar med. Andra sidan menar att det är en anklagelse som saknar belägg och baseras på fördomar.

Inför beslutet beställde socialnämnden en rapport från konsultföretaget KPMG, som utredde hur den utbetalade bidragen använts, men Ibn Rushd själva fick inte ta del av rapporten. Nämnden ansåg inte att det var en allmän handling när begäran gjordes, eftersom ärendet inte var slutbehandlat.

ANNONS

Men det var ett argument som kammarrätten i Göteborg inte köpte. Under förra veckan fastslog de i stället att rapporten är en allmän handling och ska lämnas ut till Ibn Rushd.

"Att vi inte fått ta del av och besvara de handlingar som vägt tyngst i vårt eget ärende är ett demokratihaveri. Tack vare kammarrättens dom får vi nu gehör för att Göteborg stad har gjort fel i sin granskning av oss. En del av felen är lagliga överträdelser. Det enda rätta är att riva upp beslutet”, kommenterar Alve Högman, förbundschef för Ibn Rushd i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Därför är Blå ställets samtal om föreningsbidrag kontroversiellt

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS