Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi polisanmäler all skadegörelse och när vår personal träffar människor som uppehåller sig i trädgården för vi alltid dialog med dem, skriver Pontus Isaksson i sin replik. Bild: Lisa Thanner
Vi polisanmäler all skadegörelse och när vår personal träffar människor som uppehåller sig i trädgården för vi alltid dialog med dem, skriver Pontus Isaksson i sin replik. Bild: Lisa Thanner

GP Kultur: Struntar Higab i Gathenhielmska? Självklart inte!

Biträdande fastighetschef Pontus Isaksson svarar Mark Isitt: "Att privatpersoner vidtar egna åtgärder på våra fastigheter kan vi inte sanktionera även om syftet är gott".

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Struntar Higab i Gathenhielmska huset? Självklart inte. Vi är väl medvetna om problematiken kring huset och vi har och kommer att fortsätta vidta åtgärder.

Gathenhielmska huset ligger i direkt anslutning till ett allmänt parkområde vilket är största anledningen till problemen som beskrivs i Mark Isitts krönika (26/3). Buskagen och mörkret på kvällar och nätter erbjuder insynsskydd och gör att trädgården används för oönskade aktiviteter och att skadegörelse sker. Det är en av anledningarna till att Higab och park- och naturförvaltningen vill rusta upp parken, som upplevs som mörk och otrygg på kvällarna. Förutom att återskapa en tidstypisk park är syftet att öppna upp och förbättra tillgänglighet och belysning för att människor ska känna sig trygga i parken även kvällstid. Vi avvaktar beslut om ny detaljplan för att kunna genomföra dessa åtgärder.

LÄS MER: Bura in antikvarierna och kulturarbetarna

I dialog med vår hyresgäst i Gathenhielmska huset arbetar vi för att i större utsträckning öppna upp huset och trädgården för göteborgarna. Denna vackra kulturmiljö tillhör oss alla och det vore därför mycket olyckligt att stängsla in huset och göra det mer otillgängligt. Tvärtom tror vi att mer verksamhet i och kring huset på längre sikt kommer att göra att de som i dag missbrukar tillgängligheten söker sig bort.

Vi polisanmäler all skadegörelse och när vår personal träffar människor som uppehåller sig i trädgården för vi alltid dialog med dem.

Vi delar naturligtvis den oro som framförts och ser även över vilka åtgärder vi kan göra på kort sikt. Detta förklaras tydligt i den mejlkonversation från vilken ett citat lyfts ut i Mark Isitts artikel. Vi planerar för att bygga in verandan, för vaktrondering och bättre belysning vid huset. Vi polisanmäler all skadegörelse och när vår personal träffar människor som uppehåller sig i trädgården för vi alltid dialog med dem.

Att privatpersoner vidtar egna åtgärder på våra fastigheter kan vi inte sanktionera även om syftet är gott.

Vad sysslar Higab med? frågar Mark Isitt. Om Isitt hade kontaktat Higab innan han skrev sin artikel hade han fått en bättre helhetsbild av situationen kring Gathenhielmska huset.

Pontus Isaksson

Biträdande fastighetschef, Higab.