Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På onsdagen kom beskedet att Filmstaden lägger ett stort varsel efter det usla biografåret 2020. Bild: Amir Nabizadeh/TT
På onsdagen kom beskedet att Filmstaden lägger ett stort varsel efter det usla biografåret 2020. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Stort varsel på Filmstaden – minst 25 personer måste gå

Det har varit ett tufft år för Sveriges största biografkedja Filmstaden. Nu har de stängda salongerna resulterat i ett omfattande varsel.
– Hur många som berörs skiljer sig från biograf till biograf, säger Tobias Cellton Eggeby, ordförande för fackklubben Unionens medlemmar på Filmstaden.

På onsdagen nåddes GP av beskedet att Filmstaden, landets i särklass största biografkedja, lägger ett omfattande varsel. Enligt uppgifter till tidningen avser Filmstaden, tidigare SF Bio, att säga upp hälften av sina tjänstemän på en del biografer.

LÄS MER: Kulturminister Amanda Lind om krisläget för svensk film

– På vissa enheter kommer man att dra ner ganska mycket och på en del enheter inte alls, säger Tobias Cellton Eggeby, fackklubben Unionens ordförande på Filmstaden.

Vad betyder det för Göteborgs räkning?

– Det ser lite olika ut på Bergakungen, Biopalatset och Göta.

Hur många är det som riskerar att få gå?

– Det är inte färdigförhandlat ännu men en del av dem kommer tyvärr att bli av med sina jobb.

Stämmer uppgifterna om att det kan röra sig om hälften av tjänstemännen?

– I Göteborg kan det stämma att hälften får gå, men Filmstaden har inte så många tjänstemän där.

LÄS MER: Nu avgörs framtiden för Sveriges biografer

Enligt Tobias Cellton Eggeby, vars egen anställning som teknisk koordinator också kommer att upphöra, handlar det troligen om 25 eller i värsta fall 30 tjänstemän som totalt kommer att sägas upp och behöva lämna sina jobb, de flesta av dem på ”Support office” som Filmstaden kallar sitt huvudkontor i Stockholm.

– En del av dem kan komma att omplaceras men det återstår att se.

Främst Unionens medlemmar som berörs

Filmstaden har två primära och avtalsbärande fackklubbar som bolaget nu förhandlar med, förutom Unionen som företräder Filmstadens tjänstemän (det vill säga kontorspersonal, biografchefer, administratörer, inköpare och liknande) även Teaterförbundet, vars medlemmar står för den dagliga driften (river biljetter, står i kassan, sköter filmprojektorerna) och möter gästerna.

LÄS MER: Biobesöken sjönk med två tredjedelar i fjol

I dagsläget har dock inga av Teaterförbundets medlemmar varslats om uppsägning, uppger förbundets kommunikationschef Åse Axberg.

Filmbranschen inte död – trots allt

Trots att de svenska biobesöken gått ner med tio miljoner under 2020, är det värt att påpeka att filmbranschen inte är död. Det är bara en vecka sedan Filmstadens amerikanska ägare, biografkedjan AMC Entertainment, med knapp nöd lyckades krångla sig ur ett akut konkurshot efter att ha säkrat 917 miljoner dollar (drygt 7 miljarder svenska kronor) i ny finansiering.

LÄS MER: Filmstadens ägare AMC lyckas undvika konkurs

Göteborgs digitala filmfestival rullar på för fullt och för två veckor sedan presenterade Svenska filminstitutet vårens svenska biofilmer. Men frågan är såklart var alla filmer ska visas när de flesta biografer i Sverige är stängda?

Kedjan Svenska bio håller visserligen flera av sina biografer öppna men följer såklart restriktionerna om max åtta personer i publiken. Detsamma gäller för Folkets Bio och Folkets hus och parker som har ett fåtal av sina biografer öppna.

Filmstaden ser över sin organisation

Filmstadens varselförhandlingar som snart ska vara avklarade har pågått sedan före jul, och de är såklart framtvingade av den speciella situation som råder för biografbranschen i stort. Men bolaget håller också på att se över hela sin organisation.

– Tanken är att Filmstaden ska få en mer homogen organisation för alla biografer och från ledningshåll tycker man då att det helt enkelt finns för många tjänstemän på vissa biografer, säger Tobias Cellton Eggeby, klubbordförande för Unionen.

Filmstadens marknadschef Helena Eklund bekräftar att det pågår varselförhandlingar med Unionen men vill i dagsläget inte säga mer än så.

FOTNOT: GP söker Teaterförbundet för en kommentar.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.