Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

If Beale Street Could Talk, med Kiki Layne och Stephan James i två av rollerna, visas på Göteborgs filmfestival.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Storfilmer klara för filmfestivalen

Först nästa vecka släpps programmet till Göteborgs filmfestival. Redan nu kan festivalen presentera tre filmer som tar plats på gala-sektionen.

Och det är inte vilka filmer som helst. Det handlar dels om If Beale street could talk, regisserad av Barry Jenkins som Oscarsbelönades för sin senaste film Moonlight. Likt sitt förra verk kretsar filmen kring frågor om identitet och ursprung i dagens Amerika. Skapad efter James Baldwins roman från 1974.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I Karyn Kusamas Destroyer spelar Nicole Kidman rollen som Erin Bell, en desillusionerad polis som hemsöks av mörka minnen från då hon som ung infiltrerade ett kriminellt gäng i den kaliforniska öknen.

LÄS MER: Mads Mikkelsen prisas på Göteborgs filmfestival

I sann Woody Allen-anda tar Can you ever forgive me? – i regi av Marielle Heller – plats i New Yorks litterära miljöer. Baserad på den sanna historien om författaren Lee Israel, som livnärde sig på att författa och förfalska brev från döda kändisar. Melissa McCarthy har hyllats för sin huvudroll.

Sedan tidigare är det också klart att I'll Be Gone, dokumentären om Broder Daniels frontperson Henrik Berggren premiärvisas på festivalen.

Göteborgs filmfestival äger i år rum 25 januari till 4 februari. Fullständigt program släpps den 8 januari.

Till årets upplaga har man valt apokalypsen som huvudtema.

– Apokalypsen är ett begrepp som går att tolka på många sätt, genom historiska, kulturella och religiösa raster, sa festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg till GP i oktober. Han framhöll då också klimatkrisen som en viktig utgångspunkt för temat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.