Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Graff, en av alla gäster på Stora teatern på lördagskvällen. Bild: Anna Svanberg
Maria Graff, en av alla gäster på Stora teatern på lördagskvällen. Bild: Anna Svanberg

Storan fylls av oförglömliga historier

Generationer av romsk kvinnohistoria på en och samma scen i Göteborg. På lördagen har En oförglömlig historia premiär på Storan.

22 medverkande på scenen och fullt av förväntan i salongen. På lördagskvällen är det premiär för satsningen En oförglömlig historia, musikalen som berättar om romers historia, som GP tidigare berättat om.

LÄS MER: Romernas historia tar plats på Storan

Initiativet kommer från Silvia Mutto i romska kvinnoföreningen Trajosko Drom, och projektet har genomförts inom ramen för Kulturrådets satsning Kreativa platser.

Till grund för föreställningen ligger intervjuer som barn och ungdomar gjort med äldre släktingar. De medverkande har också intervjuat varandra.

Det förväntansfulla sorlet i foajén till Stora teatern går inte att ta miste på, kvällen är speciell på flera sätt. Ett två år långt projekt går i mål och röster, historier som sällan hörs på en teaterscen mitt i Göteborg, ska nå en stor publik.

Salamanca Gonzalez och hennes mormor Singoalla Millon under repetitionerna för En oförglömlig historia.. Bild: Jonas Lindstedt
Salamanca Gonzalez och hennes mormor Singoalla Millon under repetitionerna för En oförglömlig historia.. Bild: Jonas Lindstedt

– Jag är så glad och så nervös över vad publiken ska tycka och tänka. Och det är så roligt att det är slutsålt, säger Linda Turilow från Trajosko drom.

LÄS MER: Marcela har mötts av fördomar hela livet

– Det märks att det är premiärnerver bakom scenen, säger hon och berättar att ingenting som sägs på scenen i kväll är påhittat,

– Allt är sanna berättelser.

En av gästerna är Linda Turilows mamma Maria Graff.

– Det är överväldigande. Att vår musik, vår historia ska upp på scenen. Det är viktigt att få berätta om vår kultur och om vad vi gått igenom.

Vilka förväntningar har du på kvällen?

– Att få höra om det som våra gamla fick gå igenom, jag hoppas att det tolkas på ett bra sätt, ur ett romskt perspektiv. Och att många unga ska vår höra vår historia.

I premiärvimlet finns också Marcela Kovacsova, också hon från föreningen Trajosko drom.

– Jag är så nervös men samtidigt glad. Vi har haft vår vision för den här föreställningen och kämpat för att genomföra den på vårt sätt. Det har gått upp och ner men nu är det äntligen färdigt.

LÄS MER: "Vi vill stärka den romska minoriteten"

Ytterligare en förväntansfull gäst är Rozsika Nagu, som läst om föreställningen om som är nyfiken på resultatet.

– Min pappa var rom från Ungern, så detta handlar om mina rötter. Det ska bli väldigt intressant att se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.