Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TV4
Bild: TV4

Stora neddragningar på TV4 – 100 tjänster ska bort

”Tung dag att ge sådant här besked” sa TV4:s vd Casten Almqvist under måndagen.

Närmare 100 tjänster väntas försvinna den närmaste tiden från TV4 Media. Kanalens tittarsiffror uppges vara bra men annonsintäkterna ska ha rasat till följd av coronapandemin. Enligt TV4 själva har intäkter på 1,3 miljarder försvunnit enbart på grund av tappade annonsintäkter under det senaste året.

LÄS MER: Recension: TV4-galan ”Don’t stop the music”

– Vår vinst har gått ner med nästan 50 procent på ett år, säger TV4:s vd Casten Almqvist i en kommentar till den egna kanalen.

Almqvist var noga med att påpeka att det stora varslet inte behöver betyda att hundra personer måste lämna sina jobb. Det kan också handla om att avbryta konsult- och frilansuppdrag och avvakta med att tillsätta lediga tjänster.

Enligt Casten Almqvist är besparingen däremot en nödvändig anpassning efter ett sällsynt jobbigt – men också framgångsrikt – år för TV4. Vilket han också understryker i en kommentar till GP.

Vill skapa en ”robust publicistisk verksamhet”

– TV4-kanalen gjorde sitt andelsmässigt starkaste år sedan 2002 och TV4 Play nådde all time high. C More har rekordmånga användare. Men samtidigt som vi spelar en viktig roll under pandemin har den också påverkat oss ekonomiskt, skriver Casten Almqvist i ett sms, och fortsätter:

– Nerdragningarna omfattar alla delar av verksamheten. Vi gör detta för att skapa en robust publicistisk verksamhet med rätt förutsättningar att fortsätta samla Sverige. Vi har i dag berättat att vi går fram med ett omfattande program för att omfördela så att mer resurser går till vår digitala transformation och till att finansiera fortsatta satsningar på exempelvis journalistik på TV4 Play och nya tv4.se.

På TV4:s fackklubb känner man sig dock besviken i dag.

LÄS MER: Anders Andersson lämnar TV4 efter tolv år - klar för rivalen

– Vi har levererat nyheter med risk för egen hälsa under hela det här pandemiåret och då mötas av det här beskedet ... det är tufft. TV4 gör ändå 750 miljoner i vinst. Det är jobbigt, säger Victoria Banozic, ordförande i TV4:s fackklubb, till den egna kanalen.

”Frustration och oro”

På måndagsmorgonen ska de olika fackklubbarna på TV4 ha informerats om planerna på nedskärningar, och senare på måndagen förväntades de övriga anställda få besked om neddragningarna på ett digitalt personalmöte.

– Vi i klubbstyrelsen fick informationen nu i morse och mina kollegor fick beskedet alldeles nyss. Ännu så länge har jag inte nåtts av några reaktioner från våra medlemmar men det finns säkert en viss frustration och oro naturligtvis, säger Victoria Banozic till TV4:s nyheter.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.