Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Onsdag 29 september släpps restriktionerna för nattklubbar, teatrar och konsertlokaler. Bild från när Danmark öppnades upp. Bild: Sanna Tedeborg
Onsdag 29 september släpps restriktionerna för nattklubbar, teatrar och konsertlokaler. Bild från när Danmark öppnades upp. Bild: Sanna Tedeborg

Stor guide – detta händer i Göteborg när stan öppnar

Från och med onsdag 29 september kan folksamlingar återigen vara hur stora som helst, uteställen hålla öppet som vanligt och vaccinerade slipper hålla avstånd. Göteborg öppnar upp igen – detta kan du göra när restriktionerna lyfts.
Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Öppningshelg på Yaki da

Yaki-das dörrar har varit igenbommade mer eller mindre hela pandemin, men har öppnats så smått de senaste veckorna. I helgen slår de på stora trumman med en mindre festival på husets alla våningar. På onsdag spelar den amerikansk-svenska sångerskan Rhys och på fredagen står göteborgarna i Maple & Rye på scen. En halv skolklass av dj:s tar också plats under helgen, bland andra Julia Frändfors, Pedro Lima och Dj Alabama.
29/9, 1/10 och 2/10. Yaki-da, Storgatan 47.
Bild: Mia Höglund
Bild: Mia Höglund

Konsert x 4 – Oceanen

De senaste åren har Oceanen tagit ett kliv fram som en av Göteborgs bästa livescener. Restriktionsfria veckan firas med fyra konserter på lika många dagar. Först ut onsdag är jazzklubben Sonja, på torsdagen står Kippo och MELÉN på scen, på fredag göteborgsbandet Terra och lördag står Sibille Attar på scen.
29/9, 30/9, 1/19 och 2/10. Kulturhuset Oceanen, Stigbergstorget 8.
Bild: Jakob Ekvall
Bild: Jakob Ekvall

Konsert x 7 – Pustervik

Är det någon plats i stan som är synonym med livemusik och konsert är det Pustervik, som också lyckas ställa hela sju olika akter på sin scen innan söndag. De släppta restriktionerna på onsdag firas med Les big bird och Beverly kills, på torsdag kommer Stefan Sundström och fredag blir det dubbelspelning där Viktor Olsson inleder och releasefest för Riga tiger tar vid. På lördagen står punklegenderna i Millencolin på scen, med Movin In Stereo som support.
29/9, 30/9, 1/19 och 2/10. Pustervik, Järntorgsgatan, 12.00–14.00.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

West pride – Göteborg

De släppta restriktionerna kom lägligt, mitt i West pride-veckan, vars program rymmer över 200 punkter. Här finns allt från föreläsningar, konserter, en padelturnering och såklart själva prideparaden på lördag 2 oktober. Bland konserterna hittar vi namn som Tove Styrke, Dotter och Omar Rudberg, som alla uppträder i Eriksbergshallen på lördag. Samtliga programpunkter är gratis.
27/9 till 3/10. Läs mer på westpride.se.
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ståuppklubben – Contrast public house

Att sitta tätt och skratta rakt ut kanske inte har varit så kompatibelt med en pandemi, så har du saknat standup kan en tur ner till Tredje långgatan vara på sin plats onsdag kväll. På Ståuppklubbens scen hittar vi Nisse Hallberg, Henrik Nyblom och Matilda Wildmark och de gör dubbla föreställningar för den som vill ha kul två gånger.
29/9. Contrast public house, Tredje Långgatan 16. Kl. 17.30 och 20.00.

Opening week – Lounge(s)

Granne med Yaki-da, i alla fall mot innergården, bjuder också Lounge(s) på en mindre festival under öppningsveckan. Axel Boman, Per Hammar, Shakarchi/Straneus och Dennis Malmsten m.fl står för musiken från torsdag till sent på lördag.
30/9, 1/10 och 2/10. Lounge(s), Kungsportsavenyen 5.
Bild: Sanna Tedeborg
Bild: Sanna Tedeborg

Excet öppnar upp igen - Excethuset

En sommarkväll i juli blev festlängtan för stor för ett gäng göteborgare. En lång kö hade formats utanför den stängda nattklubben Excet – som hade hållit stängt i ett år. På onsdag kanske det blir en favorit i repris, men denna gången kommer klubben att öppna och dessutom med fri entré. Fem barer och fyra dansgolv finns till förfogande.
29/9. Excethuset, Vasagatan 52. 22:00–03:00.
Bild: Svante Larsson
Bild: Svante Larsson

En galakväll för musiken – Konserthuset

GP firar att Göteborgs scener öppnas upp med en direktsänd konsert där bland andra Jill Johnson och Linnea Henriksson sjunger tillsammans med stadens egna symfoniker. Göteborgsartisterna Amanda Werne, Daniel Lemma och Mimi Bay står också på scen. För den som vill vara på plats i verkliga livet säljs biljetter via gso.se.
30/9. Konserthuset, Götaplatsen 4. Konserten sänds även på gp.se kl.19.00.
Bild: Janne Danielsson
Bild: Janne Danielsson

Lillasyster – Trädgår'n

Dagen efter restriktionerna släpps är det dags för en tidigare framskjuten hårdrockskonsert extra allt med Göteborgsbandet Lillasyster. Bandet har bland annat gjort sig kända för sin cover på Rihannas ”Umberella” och ”Till Scandinavium” som spelas när hockeylaget Frölunda HC åker in på isen. Support är Sleeping Haze.
30/9. Trädgår’n, Nya Allén 11. 19:00 - 22:00.
Bild: Bengt Kjellin
Bild: Bengt Kjellin

Århundradets (efter)fest – Valand

På fredagskvällen är det dags för Valandhuset att slå upp dörrarna för den första ordentliga festen sedan pandemins intåg. Tre dj:s och en del överraskningar väntar i salongerna från tidig kväll till sen natt.
1/10. Valandhuset, Kungsportsavenyen 19, 22.00 - 03.00.
Bild: Hannes Ojensa
Bild: Hannes Ojensa

”Isadora och kärleken” – Hagateatern

Vad passar bättre än att fira lyfta restriktioner med en teaterpremiär! Hagateaterns uppsättning ”Isadora och kärleken” beskrivs som en teaterföreställning helt utan dans om en av tidernas främsta danspionjärer: Isadora Duncan. Marcus Carlsson regisserar och Sara Klingvall spelar Isadora Duncan, mot Daniel Adolfsson.
1/10. Hagateatern, Södra Allégatan 2, kl 19.00.
Bild: Martin Premer
Bild: Martin Premer

Konsert x 2 – Stora teatern

Även Stora teaterns vackra sal bjuder på konsert i helgen. Först ut fredag är Göteborgsbandet West of Eden, tillsammans med Esbjörn Hazelius och Sjöströmska kvartetten. På lördag står duon Smith & Tell på Storans scen, med hits som ”Forgive me friend” och ”Hotel walls” har de dominerat svenska topplistor sedan 2019.
1/10 och 2/10. Stora Teatern, Kungsparken 1. Kl. 19.00.
Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

No more Restrictions, It's only Rock & Roll – Vega bryggeri

I april brann konsertlokalen Hjärtat på Ringön ner innan det ens hade öppnat. Hur framtiden ser ut är fortfarande oklart, men för att fira restriktionerna gästspelar Hjärtat på Vega bryggeri på samma ö. The Kokomo Kings kommer spela rak och svängig blues och Honeyboy Slim and the Bad Habits spelar ”hälften delar garage och blues med ett stänk av punk”.
2/10. Vega Bryggeri, Manufakturgatan 2. Kl. 18.00 – 01.00.
Bild: Jenny Ingemarsson
Bild: Jenny Ingemarsson

The Exorcist GBG – Folkteatern

Med medlemmar från Uran, Tentakel och Osynlige mann bildades The Exorcist GBG för snart tio år sedan. De har spelat på otaliga technoklubbar, men på lördag kväll tar de plats på Folkteaterns scen, vilket kan bli något utöver det vanliga.
2/10. Folkteatern, Olof Palmes Plats. 21.00 – 03.00.
Bild: Maja Suslin/TT
Bild: Maja Suslin/TT

True Love – Auktionsverket Kulturarena

En kö brukar ringla sig kring halva kvarteret när True Love, klubben som levererar historiens bästa balladhits, går av stapeln på Tredje Långgatan. Lördagen efter lyfta restriktioner lär inte bli något undantag. En hemlig artist brukar dessutom gästa klubben och uppträda med sin bästa ballad – vem det blir står i stjärnorna.
2/10. Auktionsverket Kulturarena, Tredje Långgatan 9. 22:00–03:00.
Bild: Nora Lorek
Bild: Nora Lorek

GBG TAKEOVER – Trädgårns nattklubb

Rubriken håller vad den lovar, för på nattklubben Trädgår’n står tre Göteborgsbaserade artister på scen. Kanske vågar man hoppas att sommarens mest streamade rappare, A36 från Partille, spelar hiten ”Samma gamla vanliga”. Asme, från duon Aden x Asme, står också på scen precis som Sarettii från Hisings Backa så festligt lär det bli.
2/10.Trädgår’n, Nya Allén 11. 23:00 – 03:00.
Bild: Privat
Bild: Privat

”Bansai! En äventyrare” – Göteborgs litteraturhus

Till helgen är det premiär på Scenkollektivet re:acts nyskrivna musikteaterföreställning om Ester Blenda Nordström på Göteborgs Litteraturhus. Föreställningen tar avstamp i Nordströms egna reportagetexter och liv som piga, nomad, emigrant och journalist. På scen står Eva Edwall, Amanda Andréas och Erik Björksten
2/10 kl. 18.00 och 3/10 kl. 16.00 på Göteborgs Litteraturhus.

Maddox street – Café Hängmattan

Strax före pandemin återuppstod klassiska Café hängmattan i ny regi, med satsningar på mer livemusik och bättre öppettider. Sen kom pandemin, och scenen har stått tom, men på lördag fylls den av psykedelisk bluesrock av Maddox street. Djs i form av El Matador & Beaver Bandit är också på plats och "kul i hela huvudet” för alla inblandade utlovas.
2/10. Café Hängmattan, Karl Johansgatan 16. 21.00 - 01.00.
Bild: Tomas Ohlsson
Bild: Tomas Ohlsson

GBG Soundstystem Festival – Röda Sten

Fri entré för alla åldrar låter kanske lockande? Då är det GBG Soundstystem Festival på Röda sten som är stället för dig. Med betoning på hiphop, reggae och dancehall kommer tre hela dansgolv vara igång. Bland lineupen finns akter som Axxion Pack, Partillo och Theomega.
2/10. Röda Sten, 16.00 – 23.00.
Bild: Jonas Arneson
Bild: Jonas Arneson

Alphaville – Trädgårn

För 35 år sedan, 1984, släppte Alphaville sitt första och närmast ikoniska album ”Forever young” med hitlåtar som ”Big in Japan”, ”Sounds like a melody” och ”Forever young”. Nu kommer de till Trädgårn för en konsert, lagom till att pandemin släppt greppet om restriktionerna. Support är Johan Sjöblom Eliot.
2/10. Trädgårn, Nya Allén 11. Kl. 18.00.
Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Konsert x 3 – Nefertiti

Även nygamla nattklubben Nefertiti kör trippla konserter i helgen. På fredagen blir det jazz med Isabella Lundgren, följt av en spelning med albumaktuella rapparen Jaque. Kvällen avslutas med klubben Whats Good. Lördagen går helt i hiphopens tecken, rapparen Stor kommer med enligt ryktet ”galet många” gästartister. Vilka det blir återstår att se för den som tar sig till Hvitfeldtsplatsen.
1/10 + 2/10. Nefertiti, Hvitfeldtsplatsen. 22:00-03:00

LÄS MER: Feststämning på Långgatan när restriktionerna hävs – ”Det här är bättre än nyårsafton”

LÄS MER: Det här får du göra i dag

LÄS MER: Tegnell om öppningen: Ett bra tillfälle

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.