Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stora allsången på Angereds Teater har arrangerats sedan 1984. Här är en bild från 2014 från fotografen Jörgen Nahm som följt och dokumenterat skolverksamheten. Bild: Jörgen Nahm

Stor förvirring när Angereds kulturskola ska räddas

Stadsdelen Angered måste spara miljoner och inom kulturskolan oroas man för nedläggning. En namninsamling om att rädda verksamheten delas i sociala medier och har fått fler än 1 000 underskrifter. Men det står redan klart att kulturskolans skolverksamhet kommer att halveras.

"Det är krisläge för Kulturskolan i Angered. Omfördelningar av pengar inom stadsdelen hotar att drabba Kulturskolans verksamhet hårt. All Kulturskolans verksamhet i Angereds kommunala grundskolor kan komma att försvinna redan hösten 2019."

Så inleds texten till en digital namninsamling som runt 1 300 personer i skrivande stund har undertecknat. Bland initiativtagarna finns föräldrar och musiklärare, men också etablerade artister som José González.

LÄS MER: Protester mötte politikerna utanför biblioteket

Men all kulturskolverksamhet kommer inte försvinna, det förtydligar enhetscheferna för kulturskolan i stadsdelen. Däremot halveras den del som rör skolverksamheten.

Har funnits sedan 80-talet

Angereds kulturskola står i dag på tre ben. Den vanliga eftermiddagsverksamheten, El Sistema och den egna skolverksamheten som startade under tidiga 80-talet.

Den bygger på att musikhandledare kommer till skolorna i stadsdelen och tillsammans med personalen arbetar med eleverna i årskurs ett, två och särskolan. Varje vecka möter de runt 1 800 skolbarn.

LÄS MER: Skär inte ned på El Sistema

Ewa Johanson Kristeberg var med och drog i gång verksamheten för nästan 40 år sedan.

– I Angered har man inte traditionen att gå till kulturskolan, som man kanske har i andra stadsdelar. Därför kan det inte bara vara en eftermiddagsaktivitet, vi måste vara där barnen är, säger hon.

Ewa Johanson Kristeberg menar att den traditionstyngda verksamheten har varit ofantligt viktig genom åren och radar upp evenemang och aktiviteter. Trots det kommer den nu att halveras.

Måste omfördela 16 miljoner

Tidigare delade kulturskolan och skolan i Angered på kostnaden för verksamheten, 1,8 miljoner vardera per år. Men förutsättningarna förändrades i samband med att grundskolan centraliserades och i februari 2019 sades avtalet upp.

LÄS MER: Kulturskolan drabbas när miljoner ska sparas

Samtidigt har höstens val och det efterföljande politiska läget lett till att många förvaltningar blivit sena med sitt budgetarbete. Så även Angered. Tidigt under 2019 stod det klart att stadsdelen var tvungen att omfördela pengar, varav tre miljoner hämtades från sektorn samhälle och kultur.

– Till IFO-budgeten behövdes sexton miljoner för att överhuvudtaget få ihop den, säger Rickard Ernebäck, stadsdelsdirektör i Angered.

"Som konstgjord andning"

Oron för kulturskolan har varit stor. Under torsdagen stod det dock klart att den kommer att fortsätta under hösten, efter att den nya grundskoleförvaltningen plockat upp notan.

LÄS MER: Nytt slag mot kulturskolan – staten drar tillbaka 100 miljoner

Samtidigt bestämdes det att budgeten kommer att halveras och nu måste enhetscheferna besluta vad de ska spara på.

– Vi vill gärna ha särskolegrupperna i fokus, så i stället för att vi möter ettor och tvåor kanske det bara blir en årskurs. Sen är det mycket aktiviteter runtomkring. Det ska vi försöka hålla fast i, säger Cecilia Hellström, enhetschef kulturskolan Angered.

Halveringen träder i kraft i samband med höstterminen 2019 och gäller fram till årsskiftet. Vad som händer från 2020 och framåt är fortfarande oklart.

Ewa Johanson Kristeberg tycker att det hela verkar vara en nödlösning. Hon säger att hon nu oroar sig för hur det kommer att påverka verksamheten.

– Det är förstås bra att de behåller lite men det känns verkligen som konstgjord andning. Det har funnits så många politiker och tjänstemän som har haft det här som sitt flaggskepp. Det känns jättetråkigt att stadsdelen nu inte kommer att lägga en krona på detta till hösten, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.