Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stor förvåning på Stadsbiblioteket

Oj! Ett förvånat sus gick genom publiken på Göteborgs stadsbibliotek när pristagaren presenterades.

Ett hundratal nyfikna hade samlats vid trappscenen på stadsbiblioteket för att se direktsändningen från tillkännagivandet på storbild.

Minuterna före höll några bibliotekarier en presentation av några av de hårdast tippade författarnamnen, vars böcker stod prydligt uppställda på ett litet bord bredvid.

Ingen nämnde Bob Dylan.

När det stod klart att årets litteraturpristagare är en musiker gick ett förvånat sus genom församlingen, åtföljt av skratt och spridda applåder.

På ett trappsteg satt systrarna Elisabeth Collinson och Birgitta Andersson, samt barnbarnet Vanna Andersson.

- Det var en total överraskning! De pratar om att han är en poet, jag får hem och lyssna på hans texter lite noggrannare, säger Birgitta Andersson.

Hon tror att Akademien vill överraska med sitt val.
- Förra året valde man ju en journalist. Och så är det en amerikan. De har nog tänkt till, säger hon.

Barnbarnet Vanna Andersson hade en egen favorit i den kanadensiska författaren Anne Carson. Bob Dylan har hon mest lyssnat på "när pappa spelat".

- Jag blev förvånad. Jag trodde inte att någon som skriver musik skulle kunna få priset, men det var han värd, säger hon.

Även bibliotekarierna såg glada ut, även om de inte riktigt hade koll på hur många böcker och skivor av artisten som finns i hyllorna.

- Väldigt roligt och väldigt oväntat. Jag har följt honom sedan jag var 13 år och är ett riktigt Dylanfan, så jag är jätteglad, säger Paula Wahlbom, programansvarig på biblioteket.

Hon tycker att det är positivt att Akademien uppmärksammar språk och litteratur i andra former än boken. Hennes kollega Håkan Grissler håller med.

- Det är en eloge till popkulturen och en markering att det inte är en sämre kultur. Det finns popkultur med väldigt hög litterär verkshöjd, säger han.

Tillsammans sökte de i systemet för att se hur utlåningen gick. Minuterna efter tillkännagivandet hade biblioteket bara ett par enstaka exemplar av Dylans poesisamlingar i svensk översättning och de var redan paxade.

Däremot fanns det fortfarande 16 låneexemplar av hans självbiografi och samlingsboxarna med cd-skivor var orörda.

- Det är Spotify, cd-skivor har gått ner väldigt mycket, säger Håkan Grissler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.