Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stor aktieägare utan insyn

Skattebefriad – men god för många hundra miljoner kronor. Svenska Akademien vägrar berätta om sina tillgångar, men GP kan i dag berätta vilka aktier ”hon” äger.

H&M, Investor, Ratos och Handelsbanken ... listan över aktieinnehavet för Akademi­invest, som förvaltar tillgångarna för Svenska Akademien, Vitterhetsakademien och Uppsala akademiförvaltning är lång. Aktierna i 18 av de största börsnoterade företagen i Sverige är sammanlagt värda 1,4 miljarder kronor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt kurserna den 5 oktober ger det de tre akademierna en direktavkastning på 55 miljoner kronor enbart i år. Med en tredjedel av detta till sitt förfogande är Svenska akademiens näringsverksamhet jämförbar med vilket annat stort företags som helst – bortsett från att den är skattebefriad.

Aktierna är dessutom bara en del av Akademiens tillgångar, som i grunden består av donationer. Hur stora och hur många och från vilka är höljt i dunkel. Men enligt Peter Englund, Akademiens ganska nyrekryterade ständige sekreterare som i morgon ska offentliggöra ”sin” första Nobelpristagare i litteratur, är det i första hand donationerna som finansierar Akademiens huvudsyssla, nämligen den att dela ut priser och stipendier till kulturen för cirka 30 miljoner kronor om året. Mer får vi inte veta.

– Akademien brukar inte precisera exakt vilka tillgångar hon har, och så är det bara. Det får ses som en del av sekretessen, säger Peter Englund, som i alla fall medger att Akademien har ”en god ekonomisk bas”.

Han kan också berätta att det finns en policy som stadgar vad Akademien får investera i. Förvaltningen ska ske ”med etiska hänsyn och i enlighet med våra grundläggande värderingar”.

Bokutgivningen utgör enligt Peter Englund endast en liten del av utgifterna och dessutom – som i fallet med ordlistan, SAOL – genererar den en del inkomster. Hur stora de är vet bara de närmast sörjande, men att det handlar om mångmiljonintäkter för såväl Norstedts förlag som för Akademien, säger en källa med mycket god insyn.

Att få ett samlat grepp om Svenska Akademiens tillgångar är således svårt. Som varande en akademi är varken årsredovisningar eller bolagsrapporter offentliga, och organisationen, som enligt Peter Englund närmast bör jämföras med ”en ideell förening” omges av en extrem sekretess. Ingen myndighet har heller rätt att granska Akademien. Det är en verksamhet som av staten betraktas som så värdefull att den får en egen fil i skattereglerna. Ingen skatt och ingen insyn.

Skatteverkets generaldirektör, Mats Sjöstrand, som i kulturutredningen tidigare i år reserverade sig mot skattetekniska gräddfiler för kulturen, vill inte uttala sig om just denna sortens subvention.

– Det är en helt igenom politisk fråga, säger Mats Sjöstrand och bollar över till finansdepartementet.

Erik Sjöstedt är departementets expert på skattefrågor för stiftelser och ideella föreningar. Han säger:

– Varför bestämmelserna med skattebefrielser en gång infördes för akademier, studentkårer och ett antal andra juridiska personer som likställs med dessa, är att de ansågs genomföra en verksamhet så god för samhället att det var befogat. Verksamhet som staten annars borde ha tillhandahållit på annat sätt.

Kanske är en förändring på gång. I juni lämnades en utredning till departementet som behandlar just frågan om moderniserade skatteregler för ideell sektor.

– Utredningen föreslår att akademiers skattebefrielse fortsättningsvis ska granskas och uppfylla samma kriterier som övriga skattebefriade juridiska personer. Det ska inte längre räcka att vara en akademi för att skattebefrias, säger Erik Sjöstedt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.