Melodifestivalen. Snart får den se sig omkörd av "På spåret" tror GP:s Jan Andersson.
Melodifestivalen. Snart får den se sig omkörd av "På spåret" tror GP:s Jan Andersson. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stoppa plågan – och låt Méndez bära hundhuvudet

Mellos Hall of Fame-hyllning lär stå för underhållningen i Andra chansen. Det befarar GP:s krönikör Jan Andersson som önskar att kvalheatet skulle få somna in.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I kväll avgörs det vilka fyra bidrag som kommer att gå vidare från Andra chansen i Eskilstuna och knyta ihop den stora finalen på Friends arena i Solna. Det handlar om Felix Sandman, Malou Prytz, Méndez och ... nej, vänta lite nu.

Vadå "knyta ihop"? Att knyta ihop något signalerar ett ansvarsfullt och rent av viktigt uppdrag. Det ger också bilden av en rosett, något fint och festligt tänkt att förhöja intrycket och göra hela paketet lite mer elegant. Lite mer smakfullt. Det är ett olyckligt ordval.

För så jobbar inte Andra chansen. No way. Risken är större att Andra chansen snörper av något vitalt (syretillförseln till hjärnan) än att den skulle lyckas knyta ihop sina egna skosnören. Minns väl, kvällens låtar är bidrag som Robin Bengtsson och Mohombi körde över i sina delfinaler för ett par veckor sedan, och låt det sjunka in en stund.

ANNONS

Robin Stjernberg är den enda artist som lyckats bestiga Melodifestivalen efter att ha varit nere i den här djupa dalgången och vänt, men det var 2013 då State of Drama och Ravaillacz gick direkt till final. Ett sjukt år.

Det är inte snällt eller kul för någon. Det är bara grymt och inget vi hade accepterat om Méndez varit en hamster.

Det bästa vore om Folkhälsomyndigheten stängde ned Andra chansen omedelbart, med eller utan coronaviruets hjälp, eller om tävlingen helt enkelt får somna in. Så enkelt är det. Det finns redan åtta låtar i finalen. Det vi drabbas av i kväll är alltså åtta andra låtar, åtta utröstade och ratade bidrag som genom Christer Björkmans djävulska konstruktion hålls vid liv i ytterligare några veckor med hjälp av konstgjord andning. Det är inte snällt eller kul för någon. Det är bara grymt och inget vi hade accepterat om Méndez varit en hamster.

Apropå Méndez och söta djur så hoppas jag verkligen att han fortsätter bära sin röda t-shirt med den chilenska gatuhunden "Negro Matapacos" (översatt: "Den svarte polismördaren") tryckt på bröstet.

LÄS MER:Méndez tröja i Melodifestivalen kan vara politisk kupp

LÄS MER:SVT:s beslut efter Méndez tröjkupp

Hunden är en politiskt laddad symbol som använts flitigt under höstens protestvåg i Chile, och efter GP:s påpekande i samband med deltävlingen i Göteborg erkände SVT att Méndez burit en tröja med "regimkritiskt symbolvärde".

Det är såklart ett big no no för artisterna att stressa SVT med den typen av politiska budskap – så visst vore det underbart om Méndez kuppade igenom sin tröjchock ännu en gång! Visst lär han diskas och få bära hundhuvudet för att han bär hundhuvudet, men det skulle i alla fall betyda att det händer något i vad som annars lär bli ett stendött uppsamlingsheat. Det kanske rent av skulle få SVT att börja ifrågasätta Andra chansen.

ANNONS

LÄS MER:Efter 25 år med Drängarna – nu blir det Mellodebut

Förhoppningsvis kan Mellos Hall of fame-hyllning rädda kvällen från ett fullskaligt haveri, men faktum är att tittarsiffrorna inte sett så här vissna ut på flera år. Efter den fjärde deltävlingen i Malmö har avståndet till "På spåret" verkligen krympt ihop. Förra helgen skilde det 166 000 tittare mellan de båda programmen, vilket i det här sammanhanget är försumbart. Det är ingenting. Det är ett avsnitt av "Ullared" i Kanal 5. Det är en noslängd.

Duellerna i Andra chansen

Duell 1: Anis don Demina ”Vem e som oss” mot Ellen Benediktsson & Simon Peyron ”Surface”.

Duell 2: Malou Prytz ”Ballerina” mot Paul Rey ”Talking in my sleep”.

Duell 3: Felix Sandman ”Boys with emotions” mot Frida Öhrn ”We are one”.

Duell 4: Mendez feat. Alvaro Estrella ”Vamos amigos” mot Drängarna ”Piga och dräng”.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS