Stopp för nya elever

ANNONS
|

Nyligen fick 60 elever som sökt den individuella utbildningen till hösten besked i sista minuten att intagningsproven ställts in. Tre dagar i förra veckan var avsatta för dem.

Musikhögskolan har länge dragits med dålig ekonomi och en åtgärdsplan finns framtagen. Trots det menar tf rektor Johan Norrback att beslutet inte hade kunnat fattas tidigare.

- Det är bättre att sätta stopp före intagningsproven än efter. Nollintagning är en teknik för att snabbt få ekonomisk balans i stället för att göra stora strukturförändringar. Stoppet gäller för ett läsår, sedan får Helena Wessman ompröva beslutet inför nästa år, säger Johan Norrback.

ANNONS

Helena Wessman som tillträder tjänsten som ny rektor för Musikhögskolan 2 april står bakom beslutet om nollintag till den individuella linjen samt till diplomutbildningen.

För flera av de sökande finns i dag få utbildningsalternativ. Den fyraåriga individuella linjen beskrivs som modern och experimentell. Det krävs heller inga särskilda förkunskaper för att komma in på utbildningen som därför lockar en speciell typ av sökande. Några tidigare elever är Niklas Rydén (kompositör, Atalante), Lisa Nordström och Malin Dahlström (Midaircondo), Sergei Muchin (programchef SVT Väst), Axel Falk (vissångare) och Erik Lindman (Vibafemba).

Sammanlagt är studenterna på Musikhögskolans individuella linje inte många. En eller två tas in varje år, just nu är de nio som går olika årskurser men tillsammans bildar en grupp. Och färre lär de bli om intagningsstoppet ligger kvar.

Vanessa Liftig, 22 år, är en av eleverna. Hon går tredje året med inriktning på komposition och sång. Just nu har hon tre projekt på gång, ett pop- och rockband, ett elektronikaprojekt och så jobbar hon med komposition inspirerad av minimalismen.

- I dag vet vi inte om vår utbildning är helt nedlagd eller om intagningsstoppet innebär ett uppehåll, säger hon om beskedet som upprört både elever och lärare.

- Jag har förståelse för om skolan är i ekonomisk kris och måste spara, men varför skära bort den enda fria högre musikutbildning som finns i Sverige? Och vad händer med vår utbildning och grupp om den krymper år för år? undrar Vanessa Liftig.

ANNONS

Även Staffan Mossenmark, linjeansvarig för den individuella utbildningen, är djupt oroad när skolan beslutar att stoppa antagningen till två spetsutbildningar. Han tycker att beskedet kom plötsligt och att ledningen varit otydlig i sin förklaring till varför.

- Skolan behöver spara pengar och då faller yxan över det som är mest unikt, säger Staffan Mossenmark.

Enligt Johan Norrback har skolan en gammal skuld på 6,2 miljoner som måste betas av innan 2008 års utgång. Nollintagningen innebär att skolan minskar sina kostnader, bland annat lönekostnader.

Vill skolan ha kvar den individuella musikerutbildningen i framtiden?

- Ja, under förutsättning att det finns ekonomiska förutsättningar för det. Den direkta konsekvensen är att det inte blir några ettor nästa läsår, men att de andra fortsätter med sina kursplaner. Sedan vet vi inte hur det blir med ekonomin, nästa år blir det kanske en etta igen, säger han.

Som ett led i den så kallade Bolognaprocessen, där Europas högskoleutbildningar skall samordnas, skrivs alla utbildnings- och kursplaner om för att fungera i det nya systemet. Från och med i höst erbjuder skolan kandidatutbildningar på tre år och möjlighet att bygga på med en tvåårig masterutbildning.

Musikhögskolan

ANNONS