Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stolta spårvagnar sätter färg på stan

Västtrafik sätter färg på Europride. Sex spårvagnar i regnbågens färger ska hylla olikheter och synliggöra hbtq-personer.

Som på given signal öppnas sex dörrar till spårvagnshallen i Majorna. Strax därefter rullar sex färgglada spårvagnar ut i regnbågens färger – lila, blå, grön, gul, orange, röd – och därmed är också Västtrafiks senaste bidrag till Europride avtäckt och presenterat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Konstverket eller manifestationen "Stolta spårvagnar" som det heter presenterades på onsdagen av Västtrafiks lika stolta vd Lars Backström.

– Det känns väldigt bra och jag är oerhört stolt över att få stå framför de här vagnarna. Vi har arbetat med konstprojektet sedan i början av året och nu äntligen får de komma ut och synas.

Rullar till på lördag

Tanken är att de sex spårvagnarna (av äldre modell) ska rulla tätt ihop som en 90 meter lång Prideflagga och köra runt i stan, från St Sigfridsplan, vidare längs Avenyn, genom Brunnsparken och ut på Hisingen. Fram och tillbaka mellan kl 12 och 15 till på lördag. Dock inte i riktning mot Gamlestan och Angered då de äldre vagnarna inte får köra på Västtrafiks snabbspår.

– Tanken är att uppmärksamma hbtq-personers rättigheter och samtidigt hylla och fira Pridefestivalen, understryker Lars Backström.

Då ekipaget är alltför långt för att kunna stanna vid stans hållplatser kommer konstverket inte att plocka upp några passagerare, utan endast åka runt i stan som ett rullande konstverk. Och redan på söndag ska vagnarna återställas till sitt vanliga utseende för att kunna ingå i Västtrafiks ordinarie tidtabell som drar igång på måndag morgon.

Kommer att fotograferas

– Många har frågat varför vi måste måla över spårvagnarna igen, och jag är lite osäker på vilka regler och bestämmelser som styr hur Göteborgs spårvagnar egentligen får se ut, men detta var hela tiden tänkt som en tidsbegränsad manifestation. Dock kommer vagnarna att fotograferas och man kan bjuda på bilderna i en auktion där intäkterna går till RFSL. Vi har också pratat om att bygga små miniatyrvagnar, berättar Lars Backström.

De sex vagnarna är skapade av sju inbjudna konstnärer som alla fått varsin färg att utgå ifrån. Ebba Chambert, gatukonstnär från Göteborg, har behövt tre dagar på sig för att måla den röda vagnen.

– Min Pridevagn är inspirerad av den komplexa naturen. Ormen är inte bara ond, den är också en symbol för visdom och återfödelse, och blomman är skör och vacker men också vild och fri. Det handlar om att omfamna all vår komplexitet.

Nolltoleransen har lättat

I många år hade Göteborg i princip nolltolerans mot all slags urban gatukonst. Men efter festivalen Artscape 2016 (då 19 konstnärer från hela världen fick möjlighet att måla på husväggar i Göteborgs olika stadsdelar) tycks kommunens restriktiva inställning nu ha förändrats något.

– Ja, lite så känns det. Det finns så många tråkiga stadsytor och det räcker ju med att släppa lös några kreativa människor för att det ska bli betydligt roligare att gå runt i Göteborg, säger Ebba Chambert.

Stolta spårvagnar - och dess konstnärer

Lila vagn - Gustav Gigi Sandin.

Blå vagn - Linnéa Teljas Puranen.

Grön vagn - Natalie Ruejas.

Gul vagn - Linden Carter & Mira Cederwall Victorin.

Orange vagn - Oscar Andersson.

Röd vagn - Ebba Chambert.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.