Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Yukiko Duke, konstnärlig ledare för Stockholm literature. En uppskattad festival som nu tvingas ställa in årets upplaga, eftersom arrangörerna haft svårt att hitta finansiärer. Bild: Jurik Holzer, Jessica Gow

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stockholm literature tar paus på obestämd tid

Trots stora publikframgångar och lysande recensioner har Stockholm literature haft svårt att finansiera verksamheten. Därför tvingas arrangörerna nu ställa in årets upplaga av festivalen.

–Vi har varit underfinansierade från start, och det är vi i projektgruppen som har fått stå för smällen. Vi har avstått från mellan 40 och 80 procent av våra arvoden för nerlagd tid, säger festivalchefen Malin Nasiell.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag och den konstnärliga ledaren Yukiko Duke har drivits av passion och kärlek till litteraturen, och vi har fortsatt för att det varit så roligt. Men när jag lade årets budget och vi sökte flera stöd inför årets festival som vi inte fick bland annat från Stockholm stad, så kände både jag och Yukiko att orken tog lite slut.

Sedan starten 2013 har Stockholms litteraturfestival välkomnat en rad spännande världsnamn, författare som vitryska nobelpristagaren i litteratur Svetlana Aleksijevitj - fristadsförfattare i Göteborg åren 2006-2008 och då även verksam som kulturskribent i Göteborgs-Posten - samt kenyanske Ngũgĩ wa Thiong'o.

Festivalen har även introducerat internationella författare av betydelse för den svenska publiken. Författare som tidigare inte publicerats på svenska eller som inte uppmärksammats vederbörligt, bland dem vietnamesiska Duong Thu Huong, skotska Aminatta Forna med rötter i Sierra Leone, kenyanske Binyawanga Wainaina och israeliska Dorit Rabinyan.

Tar paus på obestämd tid

Malin Nasiell konstaterar nu att festivalen haft svårt att hitta finansiärer för att driva verksamheten vidare, trots att publiken ökat stadigt varje år. 2017 var beläggningen 90 % på festivalen som också fått stor uppmärksamhet i media.

De tar nu "paus för en större utvärdering" i år med en vag förhoppning om att kunna komma tillbaka framöver i ny form.

Festivalens konstnärliga ledare Yukiko Duke är stolt över att festivalen har utforskat och vidgat det litterära samtalets form – bland annat genom att låta författare möta utövare av andra konstformer.

–Det har skapat de annorlunda och djuplodande samtal som blivit festivalens kännemärke, säger hon i ett pressmeddelande.

Festivalen som har betalat avtalsenliga arvoden har strävat efter att vara oberoende av kommersiella intressen. Moderna museet har stått värd för festivalen som även haft Dramaten som samarbetspartner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.