Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Stjärnadvokaten om Kronér: "Har allvarligt missbrukat en beroendeställning"

Åklagaren meddelade under onsdagen att förundersökningen mot Lasse Kronèr läggs ner. Nu berättar stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz att hon kommer begära överprövning av beslutet.
– Han har allvarligt missbrukat en beroendeställning, skriver hon i ett pressmeddelande.

Under tre månader pågick en förundersökning mot SVT-profilen Lasse Kronér. Brottsrubriceringen var sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning samt sexuellt ofredande.

Målsägaren är en kvinna som för några år sedan jobbade som praktikant på SVT och underhållningsprogrammet "Doobidoo".

Lasse Kronér ska då ha skickat ett stort antal sms med sexuell karaktär till kvinnans privata telefon. Kronér har tidigare hävdat för GP att han och kvinnan under en tid varit ett par.

På onsdagen meddelade kammaråklagare Stefan Lind att förundersökningen läggs ner.

– De formella förutsättningarna för de två brottsrubriceringarna vi har utsett har inte har varit uppfyllda och då kan man inte fortsätta, förklarade Stefan Lind.

LÄS MER: Förundersökning inledd mot Lasse Kronér

"Hårda krav"

Bland annat menar han att det inte funnits en beroendeställning mellan Kronér och målsägaren – han har exempelvis inte haft något inflytande över hennes anställning.

– Enligt praxis är det hårda krav på att man ska komma upp till den beroendeställningen och sedan ska man allvarligt ha missbrukar den beroendeställningen. Som jag ser det faller det redan i det första ledet, förklarade Stefan Lind.

Och rörande de sms som skickats skriver åklagaren i beslutet att "det saknas skäl att misstänka att de nämnda meddelandena har skickats i syfte att kränka målsägarens sexuella integritet".

LÄS OCKSÅ: Kronér: "Har varit den tuffaste tiden i mitt liv"

Varnades

Handlar det inte något om hur kvinnan har uppfattat smsen?

– När det gäller det brottet så är det så att ett meddelande med ett sexuellt innehåll kan vara ett sexuellt ofredande även om syftet inte har varit det från början. Men det handlar naturligtvis om vilken relation och kontakt man har med varandra, och responsen på kontakterna, har Stefan Lind sagt och berättat att det framkommit att kvinnan tyckt att Kronérs agerande varit störande och kränkande.

– Nu är det så att han fick ett formellt samtal med sina chefer och den här kvinnan i anslutning till att det inträffade och därefter har den typen av kontakt inte förekommit.

LÄS MER: Utredningen mot Lasse Kronér läggs ner

Begär överprövning

Den tidigare praktikanten har stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz som målsägandebiträde. På torsdagsmorgonen meddelade hon att hon har fått i uppdrag av kvinnan att begära överprövning av åklagarens nedläggningsbeslut eftersom hon inte delar åklagarens bedömning.

– När det gäller misstankarna om sexuellt ofredande handlar det enligt målsäganden om ett synnerligen stort antal sms. Majoriteten av nämnda sms har haft sexuell karaktär och målsäganden gör gällande att hon har blivit utsatt för allvarliga kränkningar. Målsägandesidan delar inte åklagarens bedömning att det skulle finnas ett annat syfte med nämnda sms än att kränka målsägandens sexuella integritet, skriver Elisabeth Massi Fritz i ett pressmeddelande som hon skickat till GP.

Borde ha förhört Kronér

De anser också att beslutet om att lägga ner utredningen rörande brottsrubriceringen sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning ska överprövas.

– Orsaken är att den utpekade har haft ett stort inflytande men även en maktposition, han har allvarligt missbrukat en beroendeställning gentemot målsägaren som varit en svagare person och starkt påverkat målsägandens handlande, skriver Elisabeth Massi Fritz och fortsätter:

– Även den synnerligen stora åldersskillnaden mellan den utpekade och målsägande har haft betydelse.

Elisabeth Massi Fritz avslutar pressmeddelandet med att skriva att de anser att Kronér borde ha förhörts och delgivits misstanke om brott. Samt att de anser att det finns ytterligare utredningsåtgärder att vidta.

På onsdagen sa Stefan Lind att han misstänkte att ärendet kunde komma att leva vidare:

– Jag misstänker väl med tanke på hur det har varit i ärendet att det kanske blir en ytterligare prövning av det. Det är väl inte omöjligt att det blir så. Då är det överåklagaren som ska göra den bedömningen så vi får se om det blir en ändring, det är svårt att säga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.