Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stina Velocette håller ingenting tillbaka

Stina Velocette har skrivit sedan hon var sex år. Dagböcker, dikter, låtar. Nu kommer albumdebuten - och det finns ingenting som kan hålla henne tillbaka.

Det var Stina Velocettes son som hittade den. Den bortglömda lådan uppe på vinden, förseglad med kodlås. Inuti fanns tjugotalet skrivböcker fulla med text, tankar och känslor. De tidigaste från innan Stina Velocette ens hade börjat skolan.

– Jag har inte vågat titta närmare på dem, men jag skrev verkligen från det att jag var riktigt liten. De första låtarna kom när jag gick i tvåan. Banala saker säkert, men i alla fall.

Musiken letade hon sig fram till och tog kontroll över av egen kraft. Det fanns en studio där i Biskopsgården, en dator att dela på. Stina och en massa killar. Hon tog plats och lärde upp sig själv via programmet Fruity loops som någon hade installerat.

LÄS MER: Göteborgsstjärnan spelar live i GP:s studio

Långt senare, 2005, bildar Stina Velocette duon Äkta kärlek tillsammans med Matilda Sjöström.

– Det betydde mycket för både Matilda och mig när vi insåg att vi kunde göra musik utan killar. Vi kom ju båda från en era när allt var helt annorlunda. Nu kunde vi peppa varandra och vi gjorde exakt vad vi ville, proddade våra egna beats, minns Stina Velocette.

Mycket lossnade med metoo-låten

Matilda och Stina delar fortfarande lokal för sina respektive studios, men gick vidare till Steget respektive Serengeti. Sedan blev det dags för Stina Velocette att släppa musik i eget namn. Låten "Rutorna nere" fick mycket kärlek från publiken, men det var med "Ska det va såhär?" som släpptes i svallvågorna efter metoo som det verkligen lossnade. Låten blev ett anthem för den svenska delen av rörelsen och samtidigt kände Stina Velocette att det var dags att på allvar öppna slussarna.

– Jag hade egentligen tänkt ta en paus men med responsen som kom på "Ska det va såhär" släppte jag bara på allt. Många hörde av sig och berättade att låten hjälpte dem genom trauman och jobbiga saker, berättar Stina Velocette när vi träffas på ett kafé intill Stigbergstorget.

LÄS MER: Velocette för kampen vidare på Liseberg

Låtar skrevs under 2018, spelades in under den efterföljande våren och i början av sommaren låg albumet färdigt. Den 27 september släpps "Nio liv". Vic Vem, Hofmästarn och Slim Prince finns bland gästerna liksom Liza Mukasa från Serengeti.

– Det betyder jättemycket för mig att hon är med. Hon har bott utomlands ett tag, men är tillbaka nu. Vi gick till studion tillsammans och skrev och det gick jättesnabbt och enkelt. Det var en fin grej, säger Stina Velocette.

Har gjort det hon haft lust med

Gästerna på plattan är viktiga, liksom förstås producenterna som medverkar. Men "Nio liv" är tveklöst Stina Velocettes verk. Hon uppskattar att vara solo, samtidigt som det finns ett kollektiv att falla tillbaka på. Albumet släpps inom ramen för Kapten Röds etikett Same plate.

– Jag har lärt mig att om jag vill ha feedback så säger jag det och då ska det vara något specifikt jag vill ha input kring. Annars blir jag bara irriterad om någon lägger sig i, säger Stina Velocette som även musikaliskt vässat sitt uttryck.

LÄS MER: Självklart att den här konserten släpps till fansen

– Den här plattan är bredare både när det gäller musik och texter. Jag har inte hållit mig till något visst sound utan gjort det jag har haft lust med. Såklart hoppas jag att så många som möjligt ska höra den. Men jag har hellre färre lyssnare, som verkligen lyssnar.

Fast det är klart att Stina Velocette gärna går upp inför storpublik igen. Som under turnén "Hundralappen" ihop med Kapten Röd som kulminerade på hemmaplan, på Slottsskogsvallen i Göteborg.

– Det gör jag gärna om. Jag trodde jag skulle vara mer nervös, men när jag gick ut på scenen släppte det direkt. Det var superkul. Ingen av oss hade stått på scen inför så många förut. Jo, Björn hade ju gästat Håkan på Ullevi, men det är ändå något annat att göra sin egen grej. Det var väldigt speciell stämning.

– Vi hade tatuerare på plats backstage, alla tatuerade sig innan showen. Jag tror det var Björns idé. Han tatuerade in "20K" och jag och mina tjejer skrev "Elda".

Statement-festivalen betydde mycket

Även Statement-festivalen på Bananpiren, arrangerad på initiativ av Emma Knyckare och enbart för kvinnor och ickebinära, blev något alldeles extra för Stina Velocette.

– Det har funnits feministiska festivaler tidigare, men Statement blev så stort och uppmärksammades i hela världen. För oss som var där betydde det mycket att man kunde känna sig helt trygg, minns hon.

LÄS MER: Veckans låtar: Madonna, Maggio, Stina Velocette, Sabina Ddumba

– Vi tänkte på ett annat sätt, behövde inte oroa oss för att våra kläder var utmanande. Spelar man på en klubb vill man inte ha korta shorts, men på Statement kunde jag ha det utan att vara rädd för att någon skulle talla på mig. Samtidigt blev jag ledsen, för man undrar ju varför det inte alltid kan vara såhär? Då är det någonting som är fel.

Hur känner du inför framtiden? Kommer det att bli bättre?

– När det gäller musikbranschen är jag optimistisk. Det har hänt så mycket och finns så många olika nätverk som inte existerade när jag började. Då fanns inte ens Popkollo. Inget fanns. Som ung tjej idag har man många flera möjligheter. Det känns bra, det gör mig glad.

Fakta: Stina Velocette

Namn: Stina Katrin Velocette Nilson,

Ålder: 36 år.

Bor: Göteborg

Bakgrund: Har hörts i Äkta kärlek, i Serengeti och i en rad olika samarbeten. Nu solodebuterar hon med albumet "Nio liv" som släpps den 27 september.

Aktuell: Med singeln "Jag vill ha mer". Spelar på Nefertiti den 29 november och siktar in sig på festivalspelningar nästa sommar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.