Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vladimir Putin och Hollywoodstjärnan Steven Seagal skakar hand under ett besök på Russky island hösten 2015.  Sedan förra året är skådespelaren, som fått ett ryskt pass av Putin personligen, medlem i det Putinvänliga ryska partiet A just Russia – patriots for truth. Bild: Alexei Druzhinin
Vladimir Putin och Hollywoodstjärnan Steven Seagal skakar hand under ett besök på Russky island hösten 2015. Sedan förra året är skådespelaren, som fått ett ryskt pass av Putin personligen, medlem i det Putinvänliga ryska partiet A just Russia – patriots for truth. Bild: Alexei Druzhinin

Steven Seagal tar inte avstånd från vännen Vladimir Putin

Steven Seagal tar inte avstånd från vännen Vladimir Putin.
”Jag ser på båda sidorna som en familj”, säger Hollywoodstjärnan som 2017 bannlystes från Ukraina efter att ha försvarat den ryska annekteringen av Krimhalvön.

Den amerikanske actionskådespelaren Steven Seagal har tidigare hyst en stark beundran för Rysslands president Vladimir Putin. Inte heller nu tar han avstånd från sin vän. I ett uttalande om kriget säger han till Fox news ”De flesta av oss har vänner och familj både i Ryssland och Ukraina. Jag ser på båda sidorna som en enda familj och tror verkligen på att det är en extern kraft som spenderar stora summor på propaganda för att provocera de båda länderna att konfrontera varandra.”

Gått på kampsport med Putin

2014 försvarade 69-åringen den ryska ledningen efter annekteringen av Krimhalvön. I samband med det kallade han också Putin för ”en av världens främsta, nu levande, ledare”. 2017 blev han bannlyst från Ukraina för fem år framåt, då han ansågs vara ett hot mot ukrainsk säkerhet, enligt New York Post.

Detta sedan Putin personligen gett honom ett ryskt pass

Seagal är erkänt skicklig på kampsport, ett intresse han delar med den ryske presidenten. Sedan han 2016 erhöll sitt ryska pass har Hollywoodstjärnan vid upprepade tillfällen gästat Ryssland, där har han och Putin setts tillsammans på olika kampsports-tävlingar.

Nu hoppas Hollywoodstjärnan, som sedan 2021 är medlem i det Putinvänliga ryska partiet A just Russia – patriots for truth, på fred.

”Jag ber för att båda länderna ska komma fram till en positiv och fredlig lösning som gör att vi alla kan leva och växa tillsammans i fred”.

LÄS MER: Hollywoodstjärnan visar sitt stöd för Vladimir Putin

LÄS MER: Steven Seagal medlem i Putinvänligt parti

Anmäl dig till GP:s nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.