Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Per Wahlberg
Bild: Per Wahlberg

"Stela kulturdödar-Sverige!"

Förra fredagen genomförde polisen ett planerat tillslag mot klubben Truckstop Alaska på Hisingen. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Många reaktioner har följt i kölvattnet av GP:s avslöjande om polisinsatserna mot Truckstop Alaska och tre andra av stadens kulturföreningar/svartklubbar. Att det är en händelse som berör är tydligt.

I ledarartikeln Fri kultur förutsätter fria tyglar, publicerad 29/4, skriver GP:s tf politiska redaktör Adam Cwejman om tilltaget:

"Nej, systemet med slutna sällskap används inte som det var tänkt. Det är inte enligt reglerna. Men det är ett regelbrott utan något brottsoffer. Truckstop Alaska har varit en källa till glädje för många göteborgare. De har visat att även en mindre stad kan ha ett vitalt och brett kulturliv som kan appellera till olika sorters människor."

LÄS MER: Truckstop Alaska utreds för brott mot alkohollagen

Han menar att lokalpolitiker som avundsjukt brukar snegla mot världsstäder som Berlin borde inse att det verkligt intressanta i en stads klubb- och nöjessfär inte bara äger rum på de stora, vinstdrivande evenemangen, och tillägger:

"Det är uppenbart att regler som har lett till att verksamheter som Vinklubben i Haga eller Truckstop Alaska tvingas lägga ned bör ändras. Ett litet mått av frihet och handlingsutrymme behövs för att en stad verkligen ska ha ett ordentligt kulturliv."

Många reaktioner på Truckstop Alaskas Facebooksida

På de sociala medierna är tonläget högt, vilket väl inte lär förvåna någon. På GP Kulturs Facebooksida skriver en läsare:

"Vilka idioter, ska de byggas dyra fula bostäder där eller?"

Truckstop Alaska har i sin tur fått över 1200 reaktioner och 636 delningar av sitt pressmeddelande om incidenten. "Ängsliga, tråkiga och stela kulturdödar-Sverige!", skriver till exempel en Facebookanvändare.

En annan menar att han sett samma sak inträffa med klubbar på andra platser i landet:

"Är själv drabbad.

Denna totalt inkompetenta ordningsmakt klarar inte reda ut ett endaste grovt brott längre och ska därför börja röra i den fria kulturen som är organiserad, driven, positivt laddad och för fan - en enorm jävla ambassadör för staden Göteborg (i ert fall) med artister från hela världen. Förmodligen är det krögare från stan som pressat politikerna från början.

Man blir så jävla less. Beklagar. Hoppas ni finner styrkan att fortsätta."

Under inlägget ifrågasätter en kommenterare huruvida polisen fördelar resurserna rätt:

"Pinsamt för poliserna som spenderade en fredagnatt i Göteborg med att tömma en bar på en föreningsklubb istället för att visa närvaro och förebygga våld- och sexualbrott inne i stan. Man såg hur flera skämdes när de gick och hämtade flak efter flak. Vilka var de andra myndigheterna? Det stod några tanter inne i baren som inte såg ut att skämmas lika mycket direkt."

Och på Twitter stormade det ...

På Twitter har reaktionerna följt samma tema:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.