Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Statskritiska författare borta från Hongkongs bibliotek

Hongkongs nya säkerhetslagar trädde i kraft för fem dagar sedan – redan nu har en rad författare försvunnit ur bibliotekshyllorna.

Efter att Hongkongs nya säkerhetslagar infördes under tisdagen har en rad förändringar satts i rörelse. En tendens som bland annat har märkts av är att böcker från vissa författare har försvunnit från hyllorna på offentligt ägda bibliotek, rapporterar The Guardian.

Flera av dessa författare har ett förflutet som högröstade kritiker till Hongkongs politiska system, och har även motsatt sig nämnda säkerhetslagar.

”Inskräkning av yttrandefriheten”

Bland annat är det verk av Joshua Wong och Tanya Chan som har tagits bort.

I ett Facebook-inlägg skriver Joshua Wong bland annat: ”Den nationella säkerhetslagarna är, i grunden, ett verktyg för att inskränka yttrandefriheten”

LÄS MER: Ingenting är som vanligt när du är tillbaka från semestern

Hongkongs kulturdepartement förklarar böckernas försvinnande på följande vis:

"Under den process som krävs för att analysera böckernas innehåll kommer de inte vara tillgängliga för lån".

Med analys syftar här kulturdepartementet på precis det som Joshua Wong befarar: det ska bedömas om de borttagna verken strider mot regionens nya säkerhetslagar.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.