Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Statementfestivalen lever vidare

Den uppmärksammade Statementfestivalen får en fortsättning. Nu reser arrangörerna på klubbturné till Göteborg, Stockholm, Malmö och Umeå.

Statementfestivalen, som kom till på initiativ av komikern och författaren Emma Knyckare, startade som en reaktion mot sexuella trakasserier på musikfestivaler. Festivalen, som hölls 31 augusti till 1 september 2018 på Bananpiren i Göteborg riktade sig specifikt till kvinnor, icke-binära och transpersoner. Den blev en världsnyhet.

Festivalen får en fortsättning

Den lanserades som "mansfri" och inga cismän uppträdde på scenerna. Något DO, Diskrimineringsombudsmannen,som tagit emot flera anmälningar mot festivalen, ansåg vara diskriminering.

– Succén med Statementfestivalen visar att vi behövs och DO:s beslut förändrar inte det faktumet, sa festivalens grundare Emma Knyckare till GP när DO i december meddelade sitt beslut.

Nu meddelar arrangörerna bakom slutsålda Statement att festivalen får en fortsättning i form av en klubburné.

"Det känns så jävla fint"

"The Statement tour” med Emma Knyckare i spetsen kommer att besöka Göteborg, Stockholm, Malmö och Umeå. I varje stad ska nya trygga musikfester arrangeras för kvinnor, icke-binära och transpersoner. Städerna kommer att få unika lineups med en rad musikakter, djs och komiker.

– Det känns så jävla fint att ta med Statement ut på vägarna. Festen fortsätter – tills alla cis-män lärt sig, säger initiativtagaren Emma Knyckare i ett pressmeddelande.

Statementfestivalen lockade 5000 besökare per dag sensommaren 2018, och inget brott anmäldes.

Initiativet har prisats flerfaldigt, bland annat har Statement utsetts till Årets indie på Manifestgalan, Årets nyskapare på Liveapan och utsetts till Årets nöjesförbättrare av tidningen Nöjesguiden.

Klubbturnéns datum, fler spelplatser och artister kommer att släppas längre fram i vår.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.