Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Statement släpper in cis-män redan i år

I ett yttrande till Diskrimineringsombudsmannen, DO, skriver Statementarrangören att alla, oavsett kön, kommer släppas in på festivalen.

Festivalen, som öppnade på Bananpiren i Göteborg på fredagseftermiddagen, har marknadsförts som mansfri, eller närmare bestämt fri från cis-män. Kvinnor, transpersoner och icke-binära är välkomna.

Detta har upprört personer som anser att det är diskriminering och festivalen har blivit anmäld till DO. Tidigare i veckan informerade DO att någon granskning av festivalen inte hinns med innan den är genomförd.

LÄS MER: Statementfestivalen kan välkomna cis-män

"Kommer inte neka någon"

Men DO begärde in ett yttrande från Statementfestivalen och i det svarar arrangören "Ja" på frågan om "alla, oavsett kön eller könsöverskridande identitet eller uttryck" kan köpa biljett och gå in och delta på festivalen.

Detta gjorde handläggaren brydd och vid ett kompletterande telefonsamtal fick föreningen bakom Statement precisera att den "riktar sig till en viss målgrupp men kommer inte neka någon att komma in vid entrén".

LÄS MER: Beatrice Eli ställer in på Statement

Hänvisar till säkerhetsskäl

Det sistnämnda är något som Statmentgruppen inte velat kommentera tidigare, med hänvisning till säkerhetsskäl.

– All vår säkerhetspersonal tillhör en firma som har varit med från början i planeringen. De är superutbildade. Sedan kan jag inte exakt säga hur de kommer att göra för att se till att det inte finns cis-män på området, men det finns en plan, sade festivalens grundare Emma Knyckare till GP tidigare i veckan.

Hon har redan tidigare öppnat för att cis-män kan komma att välkomnas om det blir fler festivaler. Det tycks dock som att festivalsugna män redan i år kan få komma in och se Rebecca & Fiona och Loreen med flera på Statement.

LÄS MER: Emma Knyckares hemliga plan för att hålla männen utanför

"Inga cis-män på plats"

GP:s utsända på plats, Hanna Tornbrant, vittnar om att allt går lugnt till i de långa köerna till festivalen.

– Jag har inte sett några cis-män på plats. Däremot är det redan gott om glada och peppade kvinnor som berättat hur enormt skönt de tycker det är med en festival som Statement, säger hon.

Hon intygar att stämningen när Emma Knyckare invigde festivalen vid Lill-Babs-scenen var hög. Och då var klockan bara fyra.

GP söker någon i föreningen bakom Statement som kan kommentera yttrandet till DO.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.