Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stark kritik mot nedskärningar

Statens museer för världskultur omorganiserar och gör sig av med anställda för att spara fem miljoner kronor. Anställda reagerar starkt mot besparingarna som de menar allvarligt skadar verksamheten.
Igår skickade en av de anställda på Etnografiska museet ett öppet brev till personal, styrelse, myndighetsledning och Kulturdepartementet där skarp kritik framförs.
Myndigheten anklagas bland annat för att riskera museernas föremålssamlingar. Från att vara sju personer som ansvarar för bevarande av samlingarna på Etnografiska museet , Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet i Stockholm blir man efter besparingen endast två som framförallt skall syssla med digitalisering av samlingarna.
- Vi har hört om nerdragningar ett tag och i onsdags fick vi beskedet. Nu får det vara nog, säger Kerstin Petersson, textilkonservator som upplever att hon inte kommer att kunna utföra sitt uppdrag om nedskärningarna genomförs.
Hon är den enda som hittills vågar uttala sig kritiskt men säger att stora delar av personalen delar hennes uppfattning.
- De vågar inte stå med sina namn för alla är så livrädda för sina jobb, säger Kerstin Petersson.
Statens museer för världskultur, där Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet och även Världskulturmuseet i Göteborg ingår, skriver på sin hemsida att de i ett ekonomiskt ansträngt läge måste frigöra resurser för att kunna satsa på den publika verksamheten. Ett tjugotal anställda kommer att beröras och ett tiotal årsarbeten försvinna. På så sätt räknar de med att spara fem miljoner kronor.
- Myndighetsledningen håller på att lägga ner hela bevaringsenheten i Stockholm. Men de kommer att dra ner på personal även i Göteborg. Ledningen verkar inte ha någon insikt i vad vi gör och någon konsekvensanalys har inte gjorts, säger Kerstin Petersson.
Idag är man enlig henne sju personer som tar hand om cirka 400 000 föremål på de tre Stockholmsmuseerna och de går redan nu på knäna. Personalen tar hand om konserveringar, ser till att klimatet är lämpligt och tar emot förfrågningar på museerna som har helt olika typer av samlingar.
Kritiken handlar också till stor del om dialogen med ledningen och att administration och ledningskansliet inte kommer att påverkas av besparingarna. Istället växer den procentuellt på bekostnad av basverksamheterna menar Kerstin Petersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.