Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Stans bortglömda oaser: Biblioteken

Vad göra en regnig dag? Serietecknaren Johan Wanloo tipsar om Göteborgs bästa bibliotek.

Ett bibliotek kan ju som bekant vara både stort, trångt, tyst – och alldeles underbart. Här listar serieskaparen Johan Wanloo sina personliga favoriter, de fem bibliotek i Göteborg han gillar allra mest. 

1. Frölunda Kulturhus

Det känns som biblioteket i Frölunda Kulturhus är enormt. När man kliver in känns det oöverskådligt med små extrarum och labyrintliknande hyllplacering. OBS detta är i bibliotekssammanhang enligt mig bara bra. Extra plus också för att de låter sånt som andra bibliotek rensat bort för länge sedan stå framme. Mitt bland nyutkommen skönlitteratur om folk som känner sig tomma i tindersamhället skulle man lika gärna kunna hitta en bygderoman av Bernhard Nordh från 60-talet.'

2. Linnéstadens bibliotek

Mitt lokalbibliotek har sedan flytten från Tredje långgatan till första tyvärr blivit ganska omysigt. Allt samsas på ett och samma markplan och det är en ständig genomströmning av folk i lokalerna hela tiden vilket gör hela vistelsen lite stressig. Det inbjuder liksom inte till stilla häng längre. MEN läget gör att åtminstone jag besöker biblioteket oftare. På samma sätt som man förr kollade nån skivaffär på lunchen varje dag går man förbi Linnéstadens bibliotek och spanar in hyllan för nyinkommet. Man vinner lite och förlorar lite. Läsa kan man ju göra hemma.

3. Samhällsvetenskapliga biblioteket

Tidigare tidskriftsbiblioteket är ett kontrasternas bibliotek. De högtidliga lokalerna gör att man automatiskt respekterar gamla biblioteksregler. Håll tyst. Ta inte av dig skorna. Äter du den där bananen härinne släpar vi ut dig på baksidan och ger dig stryk. Samtidigt är klientelet mycket ungt så tystnaden och vördnaden är av det otåligt fnissiga laget. Och åtminstone förr så lät ytterdörren nåt infernaliskt så fort nån nuddade vid den. 

4. Majornas bibliotek

Ett ganska oansenligt kvartersbibliotek. Men det handlar inte bara om vad som finns i biblioteket utan även var det ligger. För Göteborg blir inte mer Göteborgskt än på Chapmans Torg. En kompis från Malmö bodde på ett hotell vid Chapmans Torg och han var alldeles fascinerad över att vart han gick fanns det typer som såg ut och lät som Göteborgare bara gör när andra försöker gör sig lustiga över oss. Hipstern bakom kassan i mataffären sa “haj på daj dö”. I caféet bredvid satt gubbar och pratade om hur det var på båtarna förr. En blandmissbrukare sjungandes “raj raj”- delen av Turistens Klagan spattade över torget med kamphunden i koppel och kepsen på svaj. Där inne i mörkrets förlåt jag menar Göteborgs hjärta kan man i lugn och ro sitta och läsa nya seriealbum.

5. Stadsbiblioteket

Tråkigt val jag vet. Men störst går först. Stadsbiblioteket är bäst mellan 10 och 14-ish innan pladdriga studenter, vanliga fikare och kontaktsökande kufar börjar fylla stället.

Här har jag suttit och skrivit många texter och seriemanus. Jag sitter där nu faktiskt. Jag brukar inbilla mig att Stadsbiblioteket är mitt ljusa och fräscha kontor. “Har du nån lokal?” frågar folk. “Japp, på Avenyn” svarar jag. Stadsbibliotekets bäst dolda hemlighet är personalens jättelika och lyxiga fikarum med utsikt över hela Avenyn. De har sparat det bästa till sig själva, Bra för dem. Det förtjänar de.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.