Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En cyklist framför Stora teatern vid Kungsportsplatsen i Göteborg.
Stora teatern blir en del av Stadsteatern. Bild: Jonas Lindstedt

Stadsteatern tar över Stora teatern

Det började med att Alliansen tyckte att Stora teatern blivit allt för kommersiell och ville säga upp hyresavtalet. Nu blir i stället det gamla operahuset en del av Stadsteatern.

De politiska diskussionerna om Stora teatern har pågått under lång tid. Den senaste omgången startade 2019 när Alliansen genom sin budget gav i uppdrag till kulturnämnden att säga upp Storans hyresavtal med Higab.

De argumenterade för att teatern glidit från sitt uppdrag och blivit för kommersiella med bokningar som Peter Jöback och Miriam Bryant.

– Vi menar att pengarna skulle göra mer nytta om de kommer det fria kulturlivet till gagn, sade kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren (L) då.

LÄS MER: Nu ska Stora teaterns framtid avgöras

Oppositionen höll inte med. I stället tvingade de fram en utredning som skulle undersöka om Stora teatern höll sig till uppdraget iallafall. Det skulle visa sig att de hade rätt.

Stadsteatern tar över – V, Mp och Fi är emot

Det hela slutade i ett politiskt ärende om Stora teatern: skulle den lämna kulturförvaltningen och i så fall bli ett eget kommunalt bolag eller inordnas under Göteborgs stadsteater.

Nu har kommunstyrelsen sagt sitt och röstat för ett yrkande från Socialdemokraterna och Demokraterna som föreslår att Stadsteatern AB tar över. Därtill röstade man igenom ett tillägg från Alliansen att kulturnämnden ska redovisa vilka kostnader och intäkter som kan kopplas till Stora teaterns verksamhet.

LÄS MER: Vändningen – GWO kan räddas

Även SD är för en flytt av huvudmannaskapet till Stadsteatern medan den rödgrönrosa oppositionen röstade emot. De vill i stället att teatern fortsatt ska drivas av kulturförvaltningen.

Ärendet ska nu upp i kommunfullmäktige och flytten kan först bli aktuell 2022.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.