Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stadsteatern söker ny konstnärlig ledare

Göteborgs stadsteater letar nu efter Pontus Stenshälls ersättare. Annonsen ligger ute, och ansökningstiden är kort.
– Vi vill ha någon på plats redan när vi kommer tillbaka efter sommaren, säger Stadsteaterns vd Björn Sandmark.

Är du regissör och väl insatt i den kulturpolitiska debatten? Då kanske jobbet som konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater kan bli ditt.

Den nuvarande konstnärlige ledaren Pontus Stenshälls kontrakt löper ut augusti 2023. Redan nu söker teatern hans efterträdare. Annonsen ligger ute på arbetsförmedlingen, samt publiceras i fler stora nordiska dagstidningar.

– Vi annonserar i Sverige, Norge och Finland men inte i resten av Europa eller världen.

Varför inte? Vill ni inte ha ansökningar från stora internationella namn?

– Jo, det kan ju komma in, vi vet aldrig vilka det blir som söker men vi jobbar inte aktivt med att rekrytera någon utanför Norden, svarar Björn Sandmark, vd på Göteborgs stadsteater.

Varför söker ni Pontus Stenshälls ersättare redan nu?

– Vi har god framförhållning och vill ha någon som kan vara på plats på planeringsmöten redan när vi kommer tillbaka efter sommaren. Den som ska gå in som konstnärlig ledare behöver få en möjlighet att sätta sig in i arbetet tidigt och ge sina synpunkter på repertoaren för spelsäsongen 2023-2024. Särskilt som läggs så långt i förväg.

Så var det när Anna Takanen lämnade över stafettpinnen till Pontus Stenshäll, och samma sak gäller nu förklarar Björn Sandmark.

En stark konstnärlig vision

Enligt annonsen bör teaterns framtida konstnärliga ledare ha social kompetens, vara kunnig inom ”jämställdhet, mångfald och normkreativitet” och ha tidigare erfarenhet från arbete i en ledande befattning inom konstnärlig verksamhet, med budget-, personal- och arbetsmiljöansvar. Den sökande ska vara väl insatt i den kulturpolitiska debatten och har en stark konstnärlig vision.

Den som känner sig manad har bara 23 dagar på sig att ansöka om ett av Göteborgs mest attraktiva chefsjobb inom teatern.

– Teatersverige är litet så de som är aktuella för den här typen av tjänst vet när den kommer ut och är beredda att söka snabbt, så för dem är det här inte så kort tid, säger Björn Sandmark och tillägger:

– Jag vet inte hur många frågor jag redan har fått om tjänsten.

”Taggad på att jobba i Göteborg”

Att förlänga Pontus Stenshälls kontrakt är däremot inte aktuellt.

– Nej kontraktet har förlängts en gång och tiden är begränsad till max två perioder.

Vem ser ni helst som hans efterträdare?

– Någon som har hög konstnärlig integritet och som är taggad på att jobba här med oss i Göteborg.

Söker ni en kvinna nu, om det är ”varannan damernas” som gäller?

– Det är jättebra om vi kan variera lite när det gäller vår konstnärliga ledare, ja, men det är inte det första eller huvudsakliga kriteriet. Tjänsten ska gå till den som är mest lämplig, och det avgörs i samråd med facket och styrelsen, säger Björn Sandmark.

Ansökningstiden går ut 29 maj och tjänsten som konstnärlig ledare är en tidbegränsad anställning från 1 augusti 2023 till sista juli 2027.

LÄS OCKSÅ: Kan Göteborg förstå Pontus Stenshäll?

LÄS OCKSÅ: Detta är min vision för Stadsteatern

LÄS OCKSÅ: Shakespeare, Lagerlöf och Beatles när Stadsteatern öppnar

LÄS OCKSÅ: Varför ska kritikern ha en särställning?

LÄS OCKSÅ: Så lätt tystas inte en kritiker

LÄS OCKSÅ: Pontus Stenshäll kan fortfarande räta upp samtalet

LÄS OCKSÅ: Göteborg stadsteater kritiseras för jobbannons

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.