Björn Siesjö, Göteborgs stadsarkitekt.
Björn Siesjö, Göteborgs stadsarkitekt. Bild: Anders Ylander

Stadsarkitekt Björn Siesjö sätter sitt jobb på spel

I en krönika på Bostadspolitik.se riktar Göteborgs stadsarkitekt hård kritik mot sin arbetsgivare. GP:s arkitekturskribent Mark Isitt hoppas för stadens skull att de väljer att lyssna på honom.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

”Det finns ofta en bristande kunskap om helheten hos både politiker och tjänstepersoner”, skriver Björn Siesjö i en krönika på debattsajten Bostadspolitik.se (17/9).

Krönikan kan ses som en uppgörelse med hans hittills åtta år som Göteborgs stadsarkitekt. Åtta år som förstås inte varit helt bortkastade – aldrig förr har Göteborg arrangerat fler arkitekttävlingar, några av samtidens största ”starchitects” har tack vare Siesjö skissat på lösningar för Gothenburg – men som i fysisk förändring lämnar en del övrigt att önska. Av de målsättningar han tvärsäkert formulerade vid sitt tillträde – bort med trafikbarriärerna, bebygg de gamla varvstomterna, sluta frimärksplanera och återinför i stället den klassiska stadsplanen – återstår samtliga att infria. Något han i krönikan medger utan omsvep:

ANNONS

LÄS MER:Hisingsbron är en symfoni i cement och asfalt

”Göteborg prioriterar fortsatt biltrafik över andra trafikslag. … Vi behöver bygga både i Frihamnen och i mera perifera lägen för att klara bostadsförsörjningen. … Stadens planering är uppdelad på fyra mindre nämnder med tillhörande förvaltningar och varje tårtbitsorganisation ritar olika framtida Göteborg som uppfyller just deras kriterier.”

Man undrar, vilken förvaltning kommer vilja samarbeta med Siesjö efter detta?

Det är en krönika framfräst genom tänderna. Den andas indignation. Men också frustration:

”Trafikkontoret vill gärna ha sista ordet, men har en utpräglad projektkultur, tidiga skisser räknas igenom till kantstensnivå, samtidigt som den långsiktiga planeringen får stå tillbaka. … Fastighetskontoret tillämpar kortsiktig vinstmaximering, utan ansvar för kvaliteten på det som byggs – stora möjliga värden förfuskas för lite klirr i kassan. … Och Park- och naturförvaltningen, de är väl i alla fall bra…? Njaee, de agerar ofta bromskloss, stjälper konstprojekt på underhållsfrågor.”

Man undrar, vilken förvaltning kommer vilja samarbeta med Siesjö efter detta?

Förhoppningsvis alla. Att Göteborgs stadsarkitekt kritiserar sin arbetsgivare i så här skoningslösa ordalag – och därmed riskerar sin yrkesmässiga framtid inom kommunen – borde rimligen få övriga förvaltningschefer att inse allvaret och skynda till hans försvar. Siesjö uppmanar till en intern diskussion som borde ha förts för länge sedan – inte bara vid kaffemaskinen – en debatt om bristen på politisk styrning, om facknämnder som fattar motstridiga beslut, som inte har en aning om vad övriga nämnder pysslar med.

ANNONS

LÄS MER:Björn Siesjö svarar Mark Isitts förslag om att göra stadskärnan bättre

Tas Siesjös kritik på allvar kan detta bli hans överlägset största bidrag till Göteborgsarkitekturen – långt viktigare än de koldioxidförpestande hotell- och kontorsskrapor som denne före detta miljöpartist paradoxalt nog blivit synonym med. En debatt som förhoppningsvis leder till lite gammal hederlig utrensning; bara hans eget stadsbyggnadskontor har mer än fördubblat antalet anställda under hans åtta år. Ett administrativt monster. För att inte tala om trafikkontoret, en till synes omättlig glufs-glufs–organisation som omedelbart bör slimmas och underställas stadsbyggnadskontoret; att frigöra trafikplanerarna från stadsplanerarna, som man gjorde i början av 1990-talet, var ett stort misstag.

Om kritiken inte tas på allvar? Då tror jag, att döma av krönikans kompromisslöshet, att Göteborg får se sig om efter en ny stadsarkitekt.

Läs mer av Mark Isitt:

LÄS MER:10 tips för att göra Göteborgs stadskärna bättre

LÄS MER:Varför kan inte rika göteborgare göra staden finare?

LÄS MER:Avenyfamiljens köp är det bästa som hänt byggnaden sen 1982

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS