Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stabila kulturvanor

Gamla fördomar bekräftas i SOM-institutets undersökning av västsvenskars fritidsvanor. Fortfarande är kulturvanorna stabila. Äldre, välutbildade kvinnor från storstaden är de flitigaste kulturkonsumenterna.
Undersökningsledare Rudolf Antoni är lite besviken över att inte få lov att slå hål på myten om vem som bär upp kulturen.
- Å andra sidan måste man glädjas åt att det är så många i den här gruppen kvinnor som fyller lokalerna, säger han.
Ett exempel är Göteborgs konstmuseum vars vanligaste besökare är en kvinna i åldern 50-85 och som har en hög eller medelhög utbildning. Någon större förändring har inte skett de senaste åren.
Nyligen kom SOM-institutets bok Det våras för regionen. Västsverige 1998-2005 som grundar sig på medborgarundersökningar gjorda sedan Västra Götalandsregionen bildades 1998. 2005 omfattade undersökningen 6 000 personer i åldrarna 15-85 år bosatta i Västra Götaland samt i Kungsbacka kommun.
I rapporten analyseras bland annat Göteborg som evenemangsstad. Liseberg står som självklar etta av 24 givna besöksalternativ. 60 procent av de tillfrågade hade besökt nöjesparken.
När Rudolf Antoni för ett tag sedan redovisade siffrorna i ett kultursammanhang blev reaktionen ett samstämmigt "Usch!" när han berättade att Ullared placerade sig på andra plats. Först på sjätte plats kom någon av Västsveriges kulturinstitutioner. Drygt 20 procent hade besökt Göteborgsoperan, något färre Konserthuset.
Undersökningen visar också att drygt 80 procent av göteborgarna tycker att kultur är viktigt för utvecklingen i regionen. Om nedskärningar måste göras är kulturaktiviteter något man kan tänka sig dra in på till fördel för skola, vård och omsorg.
På frågan hur nöjd man är med olika typer av service sticker biblioteken ut som något som regioninvånarna är mycket nöjda med. Så många som 85 procent av dem som besöker ett bibliotek är nöjda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.