En av många terrängbränder som plågat Australien under vintern.
En av många terrängbränder som plågat Australien under vintern. Bild: Fire and Rescue NSW/Handout/TT

Stöld från naturen – orsaken till bränderna i Australien

Om inte västvärlden sett världen som en plats att plundra och stjäla från hade inte bränderna i Australien varit så omfattande.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

"How do we sleep while our beds are burning" sjunger den australiensiska rockgruppen Midnight Oil i sin 1980-talslåt. Nu står Australien i lågor. Greta Thunbergs vädjan, som alltid framstått som en uppmaning för framtiden – agera som om ditt hus står i brand är nu historia.

Nu vet vi hur ett lands ledning agerar om det egna huset står i brand – premiärministern drog till Hawaii på semester och Sydneys välkända skyline med Operan och en himmel fylldes av fyrverkerier på nyårsafton trots att människor och djur befann sig i panik inte långt ifrån storstadens fest.

Över en miljard djur har dött under bränderna. En miljard är tusen miljoner. Många arter har utrotats.

ANNONS

En av de få böcker jag har kvar från min barndom är "Kapten Cooks resor". En teckning av Påskön som pryder omslaget. Jag törstade efter att lära mig om världen och jag fascinerades av stora upptäcktsresor. Begreppet infödingar används och de är antingen vänliga eller fientliga mot Kapten Cook. Det stora problemet under resan är att infödingarna enligt boken stjäl. ”De tog allt de tyckte om och Cook kunde inte lära dem att det var stöld i den vite mannens ögon".

En av de platser som Cook ”upptäckte” var Australien. Där levde det 750 000 människor. Det fanns en rik kultur, det talades många språk, och i religionen tillbads naturen. Det är efter Cooks resa som koloniseringen börjar. Skepp med straffångar skickas från England. De utgör grunden för den befolkning som nu är majoritet i landet där det brinner. De som redan bodde där dödades, förslavades, utsattes för oräkneliga övergrepp.

LÄS MER:Mångkulturen är redan här, Ebba Busch Thor

Naturen utsattes också för plundringen. Århundraden av stöld från naturen har skapat förutsättningarna för dagens brand. I skrivande stund är det ett område lika stort som två Gotland som brinner. Två stora bränder har mötts och bildar nu en gigantisk eld. Människor dör, djur utplånas. Hus brinner upp.

ANNONS

För landet som ger oss vackra naturbilder har byggt sin ekonomi på kol och olja. Australien är inte känguruns och barriärrevets, det är fossilindustrins paradis som nu blivit helvete.

Kan det ställas till rätta igen?

Uppföljaren till den hyllade filmen "Frost" bygger på en liknande historia om krig, kolonisering och övergrepp mot folk och natur som till slut slår tillbaka. Berättat mycket vackert för barn, men ändock med den komplexitet som ämnet kräver. Det är det samiska folket som har varit modell för det folk som i filmen heter Tundrafolket. Och så länge lögnen lever kvar om hur koloniseringen gick till så vilar inte andarna, naturen är i oro, det finns en fara för människorna nere i dalen.

Frost slutar lyckligt, som barnfilmer ska göra. Vår historia är ännu inte slut. Vi har nu bevittnat hur ledare agerar när huset faktiskt brinner. Vad ska du göra nu?

LÄS MER:Hur mycket islamofobi tål Sverige?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS