Stödpaket till kulturinstitutioner har Stockholmsfokus

Kulturdepartementet ger 319 miljoner extra till kulturinstitutioner som drabbats av coronapandemin. En klar majoritet av dem som får stöd är Stockholmsbaserade.

ANNONS
|

När kulturlivet får ett nytt stödpaket är det de statliga institutionerna som står i centrum. Av dem ligger de flesta i Stockholm – för Göteborgs del är det bara Röhsska museet som är berättigade till det nya stödpaketet, eftersom de har ett statligt uppdrag som designmuseum.

Det framkom när kulturminister Amanda Lind (MP) och kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) höll pressträff på fredagsmorgonen. Exakt hur stödet ska fördelas är ännu inte bestämt.

Röhsska tappat minst 1,5 miljoner

Nina Due som är museichef på Röhsska museet är tacksam över att Kulturdepartementet ser vilken svår situation landets museer befinner sig i, även om hon har svårt att säga exakt vad det kommer att betyda för deras verksamhet.

ANNONS

LÄS MER:Clandestino missar kulturstöd – med fem dagar

– Vad vi sett hittills är att vi får ta en förlust på minst 1,5 miljoner i entréintäkter, och det är en summa som vi kommer få svårt att möta upp under resten av året, säger hon.

Enligt Kulturdepartementet ska museerna kunna ersättas för 70–80 procent av sin intäktsbortfall.

Det tidigare krispaketet på 500 miljoner omfattade inte de statliga institutionerna. Då fick Kulturdepartementet ändå kritik för att inte ta hänsyn till enskilda kulturutövares villkor, bland annat från Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, KLYS.

LÄS MER:Regeringen och Riksbankens paket för att mildra krisen från corona

Kulturutskottets Christer Nylander hoppas att stödet till institutionerna även kommer enskilda konstnärer till del.

– Institutionernas ekonomiska kris påverkar även det fria kulturlivet ute i landet, sa han under pressträffen.

Göteborgsoperan utan stöd

Bland de statliga institutioner som får stöd finns Kungliga operan och Dramaten i Stockholm. Göteborgsoperan, som ställt in hela vårsäsongen från och med 1 april, är däremot regionalt styrt och har därför inte rätt till det nya stödet.

LÄS MER:Göteborgsoperan ställer in vårsäsongen

– Spontant tycker jag det är bra att staten tar sitt ägaransvar. Å andra sidan hoppas jag att det inte påverkar de statliga anslag vi får i normala fall, för då är det illa. De står för 30 procent av våra anslag, så den statliga biten är jätteviktig för oss, säger Göteborgsoperans VD Christina Björklund.

ANNONS

Hon hoppas istället på att regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen följer regionstyrelsens förslag om att täcka de regionala bolagens förluster till följd av Covid-19. Göteborgsoperan har i en första prognos räknat med att gå 45 miljoner back, förutsatt att höstens program kan spelas som planerat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS