Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ståuppklubbens arrangörer, Hampus Algotsson och Marcus Bengtsson. Bild: Meli Petersson Ellafi
Ståuppklubbens arrangörer, Hampus Algotsson och Marcus Bengtsson. Bild: Meli Petersson Ellafi

Ståuppklubben startar i höst

I mars slog Ståuppklubben igen sina portar. Coronapandemin gick inte att ignorera och kulturevenemang världen över fick ställas in. Nu står det klart att klubben ska öppna upp igen till hösten – fast med nya restriktioner.
– Det kommer bli en väldigt annorlunda upplevelse, men det känns himla kul att ändå kunna göra något, säger Hampus Algotsson.

Hampus Algotsson driver Ståuppklubben tillsammans med kollegan Marcus Bengtsson. När vintern blev vår och uppgifterna om att viruset från Wuhan hade kommit till Europa och rent av till Sverige höll de andan.

Algotsson skulle gå upp på scen för en av sina komediakter när han kände på sig att det nog skulle bli den sista han gjorde på ett tag.

– Jag kände det väldigt starkt att det här blir sista giget. Då hade inte den totala nedstängningen börjat. Jag tänkte att det kanske skulle dröja fyra veckor eller så, men sen kom det direkt.

LÄS MER: "Jag har aldrig sett så många ledsna och apatiska kollegor"

Han beskriver att det hela kändes chockartat. Inledningsvis var det svårt att acceptera. Hela branschen stod nu inför stora utmaningar. Ekonomin tog kraftiga smällar och osäkerheten om när allt skulle kunna starta upp igen var svår att hantera.

– Men det värsta var nog att inte få stå på scen. Det har varit ett så naturligt andrum, en plats där vi hanterar så mycket. När det nu blev så jobbigt hade man behövt det.

Ståuppklubben tar in färre personer

Nu har månaderna gått och Sverige har allt mer anpassat sig till nya restriktioner. Nu vill Ståuppklubben också försöka dra igång på nytt. Den 9 september är det premiär i lokalerna på Tredje långgatan. Då kör de fyra föreställningar på två dagar. Därefter fortsätter de året ut.

LÄS MER: Recension: Ståuppklubben 5 år – onsdag

Att de blir fyra föreställningar på kort tid är för att försöka få ekonomin att gå ihop. Vanligtvis brukar de ta 250 personer, nu begränsar de insläppet till 50.

Hur garanterar ni att ingen kommer att smittas?

– Vi kan inte lova att man inte blir sjuk, men vi gör allt vi kan för att undvika trängsel. Vi släpper in 50 i stället för 250, ser till att det är glest, att alla sitter vid bord och att man kan beställa mat via en app.

– Vi ser till att det går få personer per toalett så det inte blir trängsel där. Vi försöker helt enkelt få ner de sociala interaktionerna så mycket vi kan i lokalen. Sen är förstås vi och personalen symptomfria och vi vill att besökarna ska vara det med.

Publiken kan vänta sig skämt om corona

Närmast ska Hampus Algotsson och Marcus Bengtsson börja boka komiker till föreställningarna. Programmet släpps i augusti, men de båda kan redan nu utlova att det kommer bli fler från Göteborg än vanligt för att undvika resor.

Kommer det att bli mycket coronaskämt?

– Det tror jag att det kommer att bli. Men jag hoppas bara att det inte blir för många.

Det kanske är svårt att tänka på något annat?

– Ja, det är ju det sista man tänker på när man lägger sig och det första när man vaknar. Men förhoppningsvis kommer livet komma igång lite mer nu. Då kanske man kan tänka på något annat.

Ståuppklubben hålls på Contrast Public House på Tredje långgatan.

9-10 september

7-8 oktober

4-5 november

2-3 december

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.