SR:s reporter friad för inslag om Joakim Lundell

Sveriges Radio gick inte över gränsen i sin granskning av förtalsbråket kring Joakim Lundell. Det slog Granskningsnämnden fast på måndagen.
– Det känns väldigt skönt, säger Terje Carlsson, reporter på radioprogrammet ”Medierna”.

ANNONS
|

Det var hösten 2019 som Terje Carlsson, frilansreporter för Sveriges Radios granskande program ”Medierna” i P1, kunde berätta att åklagare inlett en förundersökning kring den populära influencern och Youtube-profilen Joakim Lundell (tidigare känd som ”Jockiboi”) och hans tidigare samarbetspartner.

LÄS MER:Förtalsutredning mot Lundell läggs ned

Utredningen gällde förtal och olaga hot, och fick de båda männen att slänga anklagelser om missbruk, fuskbygge, bedrägeri och sexuella trakasserier fram och tillbaks. Den 10 mars i år, efter nästan 18 månaders utredning, valde till slut åklagaren att avsluta förundersökningen. Enligt dokument som Expressen tagit del av lades utredningen ner på grund av att det helt enkelt inte gick att reda ut påstådda uttalanden och brott.

ANNONS

Granskningsnämnden friade ”Medierna”

Parallellt med den åklagarledda utredningen har Granskningsnämnden för radio och tv även undersökt om nyhetsinslagen och rapporteringen i ”Medierna” har stridit mot kraven på opartiskhet och saklighet – något som Joakim Lundell har hävdat när han anmälde programmet.

LÄS MER:Politiker öppnar för svensk version av lagen mot influencers barnarbete

Men även där har utredningen nu avslutats utan att några oegentligheter kunnat styrkas. Ett besked som ”Mediernas” reporter Terje Carlsson hade räknat med men ändå kände sig lättad över.

– Det är jobbigt och obehagligt att bli ifrågasatt men Granskningsnämnden har verkligen gått till botten med inslagen och ärendet har varit uppe på högsta nivå. De har inte kunnat finna några felaktigheter.

Är det ändå något du ångrar i ”Mediernas” rapportering kring Joakim Lundell?

– Nej, ingenting. Jag står för varenda ord. Det var åklagaren som inledde en förundersökning i förtalsmålet, vilket är väldigt ovanligt, dessutom är Joakim Lundell en av Sveriges största influencers och därmed en makthavare. Då finns det också ett allmänintresse att berätta om utredningen mot honom, säger Terje Carlsson och utvecklar sina tankegångar.

LÄS MER:Influenceråret 2020 – Fest, skäll och folkbildning

– Det är jätteviktigt att vi verkligen granskar influencers med tanke på vilket inflytande många av dem har över barn och ungdomar.

Journalistförbundet reagerade skarpt på Lundells uttalande

Granskningsnämnden konstaterar också i sitt beslut att "Medierna” mycket riktigt har rapporterat om en omtalad förtalsutredning och att en sådan bevakning ”ligger i linje med SR:s uppdrag att belysa, granska och stimulera till debatt”. Något som den granskade Youtubeprofilen inte alls höll med om själv och kallade SR:s reporter för både "råtta" och ”kräk” i inslaget.

ANNONS

– Många influencers är nog inte vana vid att bli granskade av journalister och jag förstår att det kan vara jobbigt. Men när de går till motattack, kastar ur sig förolämpningar och försöker få sina följare att göra en massanmälan känns det ännu viktigare att inte vika ned sig och att verkligen granska den här världen, säger Terje Carlsson.

LÄS MER:Joakim Lundell har kört ikapp och förbi gammel-TV

Även Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert reagerade på Lundells ordval och valde att försvara SR:s reporter. "När en känd programledare som Joakim Lundell uttrycker offentligt hat mot journalister förflyttas gränsen för vad som är okej att säga och leder oundvikligen till ökat hat och i förlängningen även till hot", skrev hon i en debattartikel.

FOTNOT: GP har sökt Joakim Lundell för en kommentar.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS