Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Pressbild av spellådans framsida. Bild: Jussi Ohrvall/Beware of Ninja AB

Spelföretaget förlorar rättstvist mot Berghains dörrvakt

Göteborgsbaserade spelföretaget Beware of Ninja AB ska betala nästan en halv miljon kronor i skadestånd och rättegångskostnader till Berghains legendariske dörrvakt Sven Marquardt. Det beslutar Göteborgs tingsrätt efter att en dörrvakt i kortspelet "Bergnein" har avbildats med Marquardt som förebild.
– Det här är ett enormt slag mot det fria ordet och satiren, säger Alexander Kandiloros, ägare till företaget Beware of Ninja AB.

På gränsen mellan Kreuzberg och Friedrichshain ligger den världskända technoklubben Berghain. Klubben har rykte om sig att vara en av de bästa i världen, men också att det är notoriskt svårt att komma in.

Deras dörrvakt är Sven Marquardt, en fotograf, som också är en välkänd profil i det tyska nattlivet.

Gjorde ett kortspel om en dörrvakt

För ett par år sedan bestämde sig Alexander Kandiloros att skapa ett kortspel baserat på klubben.

Spelet är menat att vara satiriskt och går ut på att spelarna tar sig an rollen som dörrvakt. I kön står en rad gäster, som är uppdelade utifrån stereotyper. Målet är att få in så kreddiga personer som möjligt på klubben.

– Det är ett kortspel som är snabbspelat. Det finns gästkort och actionkort. Och gästerna har olika kreddpoäng. Något som är väldigt kul utifrån ett HBTQ-perspektiv är att böggästerna är värda mest, eftersom det ju är en bögklubb, säger Alexander Kandiloros.

Berghain fick höra om spelet tidigt i processen och var kritiska. Alexander Kandiloros berättar att det från början hette Berghain ze Game men att han ändrade titeln till Bergnein efter att ha blivit kontaktad av representanter från nattklubben.

Trots kritiken släpptes kortspelet och har i dag sålts i 1 516 exemplar till tio återförsäljare i Sverige.

Pressbild av gästkorten i Bergnein.. Bild: Jussi Ohrvall/Beware of Ninja AB

Ska betala skadestånd

Nu har Göteborgs tingsrätt beslutat att Beware of Ninja AB har brutit mot lagen om namn och bild i reklam, då Sven Marquardts bild bedöms ha utnyttjats i marknadsföringssyfte. Något som Nöjesguiden var först med att skriva om.

Tingsrätten beslutar att Beware of Ninja AB ska betala 150 000 kronor till Sven Marquardt. Därtill ska alla framställningar av Sven Marquardt i upplagor av spelet som bolaget besitter, samt i marknadsföring, förstöras, alternativt ändras.

Tingsrätten beslutar också att Beware of Ninja AB ska ersätta Sven Marquardt för rättegångskostnader med 318 348 kronor och ska även bekosta en tryckning av domen i Aftonbladets pappers- och nätupplaga.

Totalt blir det alltså nästan en halv miljon kronor som Alexander Kandiloros måste betala. En summa som han menar kommer att bli svår att få fram.

– Jag vet inte. Jag kanske får göra om spelet med en grisvakt istället som heter "Schwein" och försöka få igen de här pengarna, säger han.

Kommer att överklaga domen

Alexander Kandiloros påpekar att han är missnöjd med domen och menar att det är ett slag mot yttrandefriheten och satiren.

Han delar inte domstolens bild av vad som ska räknas som marknadsföring. Han är även kritisk till tolkningen av hur tryckfrihetsförordningen ska användas.

Han berättar att han nu kommer att överklaga domen till hovrätten.

– Och jag har en känsla av att det här är något som hovrätten kommer att vilja titta närmare på, säger han.

GP söker Sven Marquardt via hans juridiska ombud i Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.