Sossarnas nej till litteraturstad är kulturförakt

Göteborgs ansökan om att bli Unescos nästa litteraturstad delar de politiska lägren. ”Vi har nu en unik chans att tvätta bort räkfrossestämpeln från vår stad”, skriver Johan Wanloo om politikernas motvilja mot allt som inte är stora evenemang.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Till slut blev det klart att Göteborg kommer ansöka om att bli Unescos nästa litteraturstad. Det känns inte helt naturligt att nämna Göteborg och litteratur i samma andetag. Vår självbild som hårdför arbetarstad är stark. I bland känns det som göteborgarens kulturella kapital mest består av en sliten läderplånbok där man bland gamla femtiolappar hittar Snowstorm och Nationalteatern. Men inget av detta är sant. Innan pandemin var Bokmässan en genuin folkfest. Många ledande kulturtidskrifter har sitt säte här. Vi ska inte heller glömma Lydia Sandgren-effekten. Just nu växer Göteborg som litteraturstad exponentiellt.

Alla är dock inte positiva till ansökan. Socialdemokraterna och Demokraterna röstade emot förslaget med argumentet att de där pengarna som kalaset kostar, cirka 2 miljoner kronor, skulle komma till bättre nytta inom vård, skola och omsorg.

ANNONS

LÄS MER:Göteborg riskerar att stå med fina arenor men få artister

Och då var vi där igen. Om man sätter vård, skola och omsorg mot kultur ska kultur bara hålla käften. Rent instinktivt håller till och med jag med. Jag tror inte ens den mest världsfrånvände kulturivraren kan komma med något hållbart argument mot detta utan att gräva riktigt djupt i de allra mest långsökta vecken i hjärnan. Vård, skola och omsorg är alltid det ultimata argumentet att drämma i huvudet på den som försynt sträcker upp fingret i luften och mumlar något om ”de fria teatergrupperna…”

Man kan inte äta böcker. Man kan inte vaccinera våra gamla med dansföreställningar. Man kan inte servera de växande barnen experimentell ljudkonst i bamba.

I en intervju i GP säger socialdemokraten Viktoria Tryggvadottir Rolka att ”det känns som mycket av ett mingeljippo för stora pengar” och att det inte kommer komma vanliga göteborgare till dels över huvud taget(20/3).

LÄS MER:Politikerna överens – Göteborg ska få nya arenor

Men görs det inte ganska mycket för ”vanliga” göteborgare redan? Den vanlige göteborgaren kan äta sig spyfärdig på evenemang i eventstaden Göteborg. Hur många nya arenor är i planeringsstadiet just nu? Det verkar som om det inte är några problem med jippon så länge de inte handlar om kultur. Vi har nu en unik chans att tvätta bort räkfrossestämpeln från vår stad. Det är, för en gångs skull, hög tid för den ovanlige göteborgaren att få sitt.

ANNONS

Men vård, skola och omsorg då?

Vet ni, om vi bara hade varit lite mer pigga på att betala skatt hade vi haft råd med både vård, skola, omsorg och de som skriver poesi på utdöda versmått. Alla vinner.

Läs mer om litteraturstaden Göteborg:

LÄS MER:Göteborg kan bli Unescos litteraturstad 2021

LÄS MER:Göteborg inte redo att bli litteraturstad

LÄS MER:Göteborg vill bli Unesco litteraturstad

LÄS MER:S kritiska till att göra Göteborg till Unesco litteraturstad

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS