Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Soran Ismail talar ut – anklagad för våldtäkt

Den rikskände komikern Soran Ismail bryter nu tystnaden efter våldtäktsanklagelserna som riktades mot honom under metoo.
– Jag har aldrig någonsin upplevt att jag har gjort något mot någons vilja, säger han till SvD.

Efter en lång tids tystnad talar Soran Ismail nu ut i Svenska Dagbladet. Där berättar han om de anklagelser som riktades mot honom under metoo.

– Jag har aldrig någonsin upplevt att jag har gjort något mot någons vilja. Och jag vet att det aldrig har varit utan någons tillåtelse. Jag har trott att jag alltid har varit schyst och respektfull, säger han till tidningen.

SvD: Kan saker du har gjort ha upplevts som övergrepp?

– Jag kan bara tala utifrån mitt eget perspektiv och jag har som sagt aldrig misstänkt att något jag gjort skulle ha varit mot någons vilja. Jag har svårt att förlika mig med tanken på att vi har uppfattat en situation så pass olika. Vad någon annan upplever och vill är subjektivt och ingenting jag kan säga något om. Men jag har aldrig varit likgiltig eller obrydd inför andras upplevelser, oavsett vad det har gällt.

Namngavs i alternativa medier

I oktober 2017 publicerade DN en artikel med rubriken "Svensk komiker utreds för misstänkt våldtäkt". Där nämns det att en komiker som är känd från tv och radio utreds efter en anmälan om våldtäkt. Det framkommer också anklagelser om att han ska utsatt ytterligare kvinnor för trakasserier.

Soran Ismail förblev anonym i de traditionella medierna. Men så kallade alternativa medier publicerades hans namn. Han säger att han redan när det begav sig ville bemöta anklagelserna offentligt, men att han fick rådet att låta bli. Han säger sig också vara glad över att de kvinnor som anklagar honom för övergrepp också polisanmälde.

– Om de inte hade gjort det, utan allt bara hade stått i sociala medier, tror jag att det hade varit värre. Nu har det här fått utredas av professionella som har tittat på allting utifrån, det var en extremt grundlig utredning. Det finns en anledning till att det inte blev en rättegång och det är att det inte fanns något. Att jag inte har gjort det jag anklagades för, säger han till SvD.

Har inte dömts för något brott

Soran Ismail har varken åtalats eller dömts för något av det han anklagas för. Däremot har han blivit polisanmäld flera gånger. Utöver våldtäkt gäller det bland annat fall av sexuellt ofredande. Ismail nekar till anklagelserna och till SvD kommenterar han uppgiften att en kvinna i polisförhör sagt att han hotat med att förstöra hennes karriär om hon berättade vad han gjort.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är en sak att man kan uppfatta saker som har hänt på olika sätt. Men när någon bara hittar på är det svårt att bemöta. Det är som att jag hade blivit anklagad för att flyga, säger han till tidningen.

GP söker Soran Ismail via hans förlag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.