Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

13-åringarna Sonja Holm och Olle Cardell spelar huvudrollerna i den nya långfilmen "Eva och Adam – att vara eller inte vara ihop" som väntas ha biopremiär 2021. Bild: Robin Aron

Sonja Holm och Olle Cardell är nya Eva och Adam

När ett filmteam skymtades i Majorna under sommaren var det många som undrade vad som försiggick. Det visade sig vara nyfilmatiseringen av coming-of-age-succén ”Eva och Adam”, och nu träder de nya huvudrollsinnehavarna fram – Sonja Holm och Olle Cardell.
– Jag tror inte riktigt att jag förstått det än, säger Olle.

Det är fredag eftermiddag och sommarregnet puttrar mot tegelfasaderna i Sockerbruket. I en av lokalerna står Sonja Holm och Olle Cardell och fotograferas för ”Eva och Adam – att vara eller inte vara ihop”, något de gjort sedan klockan åtta på morgonen.

Sedan början av augusti är inspelningen i full gång, och de båda har ännu inte hunnit landa i världen som de kastats in i.

– Jag tror inte riktigt att jag förstått det än, säger Olle Cardell, snart mer känd som ”Adam”.

LÄS MER: Eva ordnade konsert i trädgården med Emrik Larsson

Duon som fått i uppgift att återuppliva en generations fiktiva favoritpar har fotograferingen kvar att avverka innan tar en efterlängtad helgpaus.

– I början trodde jag inte att det var så stort, men med tiden har jag förstått vilken succé den blev. Men jag tänker inte så mycket på det, säger Sonja Holm, snart känd som ”Eva”.

– Inte jag heller, inflikar Olle.

Det kanske är smart?

– Ja, annars kanske man stressar upp sig och tänker att man måste prestera, säger Sonja.

Fakta: ”Eva och Adam – att vara eller inte vara ihop”

”Eva och Adam - att vara eller inte vara ihop” spelas in i Göteborg under augusti och september, och väntas ha biopremiär våren 2021.

Rollbesättning: Sonja Holm, Olle Cardell, Lukas Wetterberg, Stella Klintberg, Liv Mjönes, Ulla Skoog och Jonatan Rodriguez.

Manus: Måns Gahrton och Johan Unenge

Regi: Caroline Cowan

Producent: Francy Suntinger

Produktionsbolag: Filmlance i samarbete med Film i Väst, SVT och SF Studios

Firade (inte) med champagne

Både Olle och Sonja fick skicka in videos och göra ett antal provtagningar innan de fick ett efterlängtat samtal från den närmast legendariska barn- och ungdomsrollsättaren Maggie Widstrand.

– Det var en sjuk upplevelse när Maggie ringde och berättade att jag fått rollen. Jag blev jättelycklig och ringde alla mina tre systrar, säger Olle och tillägger.

– Vi alla träffades och firade med lite champagne. Alla utom jag då.

LÄS MER: Därför filmas det i Majorna – nyfilmatisering av kultserien

För Sonja har det tagit en stund att förstå att hon valdes ut bland närmare 2000 sökande barn.

– Jag blev inkallad på audition efter att ha skickat in en video till något helt annat, och när jag fick rollen så kunde jag inte förstå det. Det tog nog tre dagar innan det slog mig att jag faktiskt ska vara med.

– Vi hade en mysig kväll och åt middag. Men jag kunde fortfarande inte förstå att jag skulle vara med.

”Ganska olik Adam”

De båda 13-åringarna har fått spendera kvällarna och tiden mellan tagningar med att läsa ikapp det de inte hinner med under daglig skoltid.

Under ett år där de med sin omvärld försöker navigera genom en pandemi, samtidigt som de skådespelar och går i skolan, så kan det vara svårt att hinna med allting.

Har ni hunnit se originalserien eller filmerna?

– Jag har inte hunnit se den. Det kanske jag får göra till helgen. Jag vet att de finns i alla fall!, säger Sonja.

– Jag såg första säsongen och lite av den andra. Sen har jag också sett den första filmen. Det är en så fin berättelse, säger Olle.

”Eva och Adam – att vara eller att inte vara ihop” innebär huvudrollsdebut på vita duken för den unga duon. Inför har de studerat sina roller, och hittar både skillnader och likheter med sina egna personlighetsdrag.

– Eva ser jag som en ansvarsfull person som står upp för sig själv och sina kompisar. Sen är hon väldigt snäll också, säger Sonja.

– Jag är lite mer speedad och kan vara lite överallt. Eva är mer lugn och sansad än vad jag brukar vara. Så vissa sidor är lika, andra olika.

Olle ser fler olikheter än likheter med ”Adam” – rollen som Carl-Robert Holmer-Kårell först syntes i 1999, och som kärar ner sig i ”Eva”, då gestaltad av Ellen Fjæstad.

– Adam är blyg till en början, men sedan blir han mer självsäker med filmens gång.

– Jag är inte så blyg av mig. Jag är väldigt skämtsam och gillar att få folk på bra humör, så jag är nog ganska olik Adam. Men det är en lätt roll att komma in i.

Bild: Robin Aron
Bild: Robin Aron

Skräckfilmer, greenscreen och stunts

Två unga förmågor som i begynnelsen av sina karriärer kastats in i vad som tenderar att vara en svår uppgift – att blåsa nytt liv i en tittarsuccé som många växte upp med och håller kärt.

För det krävs mod och självsäkerhet. Egenskaper som Olle och Sonja åtminstone visar upp i tal om framtiden.

– Jag vill göra en skräckfilm med Stephen King. Och en actionfilm, som ”Mission Impossible”, säger Olle.

– Jag vill spela in en film med så mycket greenscreen som möjligt. Att spela in en röst hade också varit kul, säger Sonja.

Olle instämmer.

– Det hade jag också velat göra!

Duon låser ögon och fortsätter drömma.

– Mitt mål är också att kunna göra mina egna stunts, säger Olle.

– Det vill jag också göra. Hängas fast i linor och sånt. Jag kanske vill bli stunt-tjej, det vore så coolt. Tänk att hoppa genom fönster och kunna flyga, säger Sonja.

Ni verkar inte vara rädda för någonting?

– Man ska nog försöka att inte vara rädd för allting, då blir det bara jobbigt. Har man en positiv inställning så brukar det bli bra, säger Sonja.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.