Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tenoren Olof Söderberg leder underhållningen på Göteborgsoperans veranda i sommar. Bild: Tilo Stengel

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sommarunderhållning på Operans veranda

På somrarna brukar musiken tystna på Göteborgsoperan men i år blir det ändring på det. Opera, musikal och schlagers kommer att höras på verandan med start 26 juni.

Applåderna från säsongens sista föreställningar klingade ut i helgen, vanligtvis brukar det bli tyst i operahuset så här års, men den här sommaren fortsätter musiken att höras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tenoren Olof Söderberg, sedan 18 år tillbaka sångare i Göteborgsoperans kör, har satt samman ett program med underhållning fem dagar i veckan under juli.

Men första kvällen blir redan nästa tisdag 26 juni. På eftermiddagen samma dag öppnar en utställning om Jussi Björling i Operans foajé där Olof Söderberg och Jussi Björlings barnbarn Raymond Björling, framför musik ur Jussis repertoar. Och på kvällen blir det alltså premiär för sommarunderhållningen.

– Vi tyckte det var tråkigt att det inte fanns någon koppling på sommaren till musikverksamheten och det här var mitt förslag. Grundtanken är att presentera de ben som operan står på, opera och musikal, men det blir även allsång och quiz.

LÄS MER: Vad är väl en kväll på Göteborgsoperan?

Vad blir det för sorts allsång?

– Allt från Brännö brygga till Evert Taube, men även lite operamusik, O sole mio, till exempel. Vi har också en del fyrstämmigt i allsångshäftet ifall det kommer hit körmänniskor.

Och quizfrågorna vad handlar de om?

– Det ska vara blandat, vi har en quizmaster som kan mycket om fotboll, men jag har sagt att han får hålla ner det lite. Frågorna kan ha Göteborgsanknytning och kanske handla om nästa säsong på Operan, vi är inte klar än. Vi har fina priser, biljetter till Operans föreställningar.

Vad kommer din roll att vara?

– Jag kommer att vara där varje kväll. Jag har en signaturmelodi, Lasse Lönndahls Hej du glada sommar, som jag sjunger. Och så ska jag prata med folk och höra vad de tycker.

Hur går det till, kommer ni att vara ute eller inne?

– Vi ska ha ett piano på uteserveringen och ett inomhus, sjunga i trådlösa mikrofoner och röra oss mellan insida och utsida. Jag har en vision om fantastiska allsångskvällar på kajen, men det blir inte i år. Nu håller vi oss på verandan och musiken är gratis för gästerna.

Har du någon favorit i programmet?

– Smoke Rings sisters ser jag fram emot att höra, och Duratrion och bröderna Rongedal.

LÄS MER: Göteborgsoperan storsatsar på Wagner

Operas veranda i juli

Tisdagar: musikal och schlager

Onsdagar: opera och operett

Torsdagar: allsång och quiz

Fredagar och lördagar: Olof Söderberg bjuder in sina favoritartister

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.