Knutte Wester är en av konstnärerna som porträtteras i ”Konstnärsskapet”.
Knutte Wester är en av konstnärerna som porträtteras i ”Konstnärsskapet”. Bild: Knutte Wester

Sommarens bästa kultur- och komedipoddar

Flashbacktrådar, litteraturklassiker och konstnärer in på skinnet räddar vilken regnig sommardag som helst. Sofia Curman tyckte att Sverige saknade en riktigt bra konstpodd. Så hon startade en själv.

ANNONS
|

En videokonstnär som bestämt sig för att sluta med konst, en skulptör som vill slippa jobba med händerna och en småbarnsmamma som försöker kombinera Oscarsakademin med att virka miniatyrkoftor. Det är några av personerna man möter i Sofia Curmans podd ”Konstnärsskapet”.

– Att intervjua konstnärer är så himla spännande, för ofta ligger konst och liv nära varandra. Man kommer väldigt nära personen, säger Sofia Curman.

LÄS MER:Trion bakom poddsuccén ”Flashback Forever”

”Konstnärsskapet” är kortdokumentärer i vilka man får följa en konstnär under en en brytpunkt i deras karriär eller i skapandet av ett specifikt verk. Hittills har fem avsnitt släppts i samarbete med magasinet Konstnären, där Curman är chefredaktör. Senare i sommar släpper Sofia Curman fler avsnitt i egen regi.

ANNONS

Bland annat träffar hon Fatima Moallim, som blivit känd för sina enorma väggmålningar som hon tecknar live inför publik. Dessutom följer hon skulptören Anton Alvarez i hans jakt på den ultimata konstmaskinen.

Sofia Curman producerar podden ”Konstnärsskapet”.
Sofia Curman producerar podden ”Konstnärsskapet”. Bild: Ingrid Andersson Curman

– Han försöker hitta sätt att göra konst utan att behöva använda sina händer, trots att han jobbar med lera, säger Sofia Curman.

I ett av de redan släppta avsnitten får lyssnaren också följa Knutte Wester under arbetet med minnesmärket över romernas historia i Göteborg som ska stå vid Centralstationen när Västlänken är färdigbyggd. Under processen hann Wester säga upp sig, få ett omformulerat uppdrag och tänka om hela konstverket.

– Han har ingen relation till Göteborg och är inte själv rom, men fick det här uppdraget för att han är bra på att lyssna. Han går igenom alla stadier av kris, men lyckas ändå komma ut på andra sidan med ett fantastiskt verk. Avsnittet handlar om hur svårt det kan vara med offentlig konst, och hur fel det offentliga kan tänka om konst.

Målet med podcasten är dels att kunna skildra konstnärsyrket, både hur konsten blir till och de personliga berättelserna som ligger bakom. Dessutom hoppas Sofia Curman att fler ska få upp ögonen för de konstnärer som är verksamma i Sverige. Hon har längre saknat en bra konstpodd på svenska. Och trots att konst ofta är visuell tycker hon att det fungerat bra i ljudform.

ANNONS

– Det är som att både berättaren och lyssnaren skärper inlevelseförmågan när man ska beskriva något visuellt i ord. Det finns en gängse uppfattning om att konst är svårtillgängligt, men konstnärer är ofta extremt bra på att beskriva vad det är de gör.

Flashback Forever

grade crossed
Få har väl missat Sveriges nya favoritpodd vid det här laget, men för säkerhets skull: i ”Flashback Forever” går Emma Knyckare, Ina Lundström och Scroll-Mia igenom guldkornen på forumet Flashback. Det kan handla om att starta en franchisekedja som micrar Billys panpizza, bisarra renoveringsprojekt eller huruvida nynazister bör skaffa en ny klädkod. Sedan starten i januari i år har podden fått över en miljon lyssningar och ligger stadigt på Topp tio-listan över Sveriges populäraste poddar.

Har du inte läst den?

grade crossed
Är man minsta intresserad av litteratur börjar snart ett berg torna upp sig – alla böcker man borde ha läst. Hedvig Löfqvist, psykolog, och Lydia Sandgren, psykolog och romanförfattare, har bestämt sig för att täppa till bildningsluckorna. Läsa de där böckerna som ”bra på riktigt”. Som August Strindbergs ”En dåres försvarstal”, Thomas Manns ”Bergtagen” och Anaïs Nins dagböcker. Räcker det då att lyssna på podden för att själv känna sig mer bildad? Jo, en bit kommer man. Och beroende på hur bekväm man är med att skarva med sanningen kan man säkert komma undan frågan: ”har du inte läst den?!”
Bild: Earwolf

Office Ladies

grade crossed
Det är sju år sedan den sista säsongen av amerikanska ”The Office” sändes, men serien fortsätter att få nya fans – inte minst med hjälp av flitig exponering på olika streamingsajter. Ett välkommet tillskott i Office-universumet, både för gamla och nytillkomna fans, är podden ”Office Ladies”. Jenna Fischer (som spelar Pam i serien) och Angela Kinsey (som spelar Angela) går igenom avsnitt för avsnitt, kryddat med bakom kulisserna-anekdoter och intervjuer med skådespelarna och teamet bakom serien.
Bild: Jessica Segerberg

Feelgoodpodden

grade crossed
I GP:s egen litteraturpodd borrar författarna Johanna Schreiber och Frida Malmgren ner sig i sitt favoritämne: feelgoodlitteratur. De avhandlar slackertjejer, Jane Austen och huruvida Manhattan är ute. Podden har också fått besök såväl Per Schlingmann som ”Bonusfamiljen”-författen Moa Herngren. Så om du är sugen på att bara läsa feelgood i sommar – låt dig guidas av två experter! Alla avsnitt går att lyssna på här.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS