Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik. Bild: Erik Abel
Yngve Gustafson, professor i geriatrik. Bild: Erik Abel

Sommar i P1: Yngve Gustafson

Yngve Gustafsons kärleksförklaring till Sveriges äldre och kritiken mot deras situation är nödvändig lyssning för den som tror på alla människors lika värde.

– Min upplevelse efter att ha arbetat i svensk sjukvård i femtio år är att värdet av en människas liv har devalverats.

Yngve Gustafson, professor i geriatrik, skräder inte orden. Han har sett de många problemen inom svensk äldre- och sjukvård, som undernäring och feldosering. Hur nedskärningar och kunskapsbrist leder till att åldersrika människor i Sverige dör i onödan.

Det hela förvånar nog inte särskilt. Många har troligen en bild av konsekvenserna som samhällets syn på äldre ger. Ändå blir det ett uppvaknande.

LÄS MER: Sommar i P1: Johan H. Andresen

Vem?

Yngve Gustafson är 70 år och professor i geriatrik. Han är född i Göteborg och bosatt i Umeå.

Har är en stark förkämpe för bättre åldringsvård och menar att många äldre far illa i dag. Han är verksam vid Umeå universitet och leder sedan flera år forskning om levnadsvillkor för människor över 85 år.

Blev känd för den stora allmänheten genom SVT:s dokumentärserier ”Sveriges bästa äldreboende” och ”Sveriges bästa hemtjänst”.

För det Yngve Gustafson gör på ett föredömligt sätt är att inte bara lyfta problemen med samhällets bristande insatser. Det blir inte bara ett brandtal för fler kollegor eller mer forskning.

Det är också en kärleksförklaring till Sveriges äldre. Och mer än någon slentrianmässig mening om att ”de har byggt upp samhället”. Yngve Gustafson ser verkligen det fulla och okränkbara människovärdet. Han ser hur det hotas av åldersdiskriminering och tvingar oss andra att göra det med.

LÄS MER: Sommar i P1: Emma Eliasson

Särskilt kännbar är krocken mellan professorns och samhällets blick när han föreläser för Statens medicinsk-etiska råd. Då reser sig en stor majoritet på frågan om de skulle vilja ha dödshjälp om de drabbades av demens, kanske ovetandes om att över hälften av alla människor med demenssjukdomar uttrycker att de har en god livskvalitet.

– För mig som arbetat i 35 år på äldreboenden med demensdrabbade människor blev det närmast en chock, säger Yngve Gustafson.

Sommarpratare 14/8:

Awad Olwan, imam

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.